Satukangas aloittaa Konserttihovin syksyn

RIINA NOKSO-KOIVISTOIMATRA. Imatran konserttihovin syyskausi alkaa keskiviik

RIINA NOKSO-KOIVISTO

IMATRA. Imatran konserttihovin syyskausi alkaa keskiviikkona mielenkiintoisella pianistivierailulla. Arto Satukangas kuuluu kansainvälisesti menestyneisiin suomalaispianisteihin.

Hän herätti poikkeuksellista huomiota jo vuonna 1979 voittaessaan ensimmäisen palkinnon Maj Lind -pianokilpailussa 17-vuotiaana. Nuori lahjakkuus suoritti myöhemmin pianodiplominsa Sibelius-Akatemiassa korkeimmin mahdollisin arvosanoin ja opiskeli vielä lisää muun muassa Pietarin konservatoriossa.

Satukangas on soittanut konserttisaleissa eri puolilla maailmaa. Pariisissa hän debytoi parikymmentä vuotta sitten, 90-luvulla Satukangas esiintyi Japanin tärkeimmissä konserttitaloissa ja muun muassa Yhdysvaltain Carnegie Hallissa. Kotimaassa Satukangas on konsertoinut tunnetuimpien orkesterien solistina.

Keskiviikkoisen konsertin ohjelmistossa ovat säveltäjänimet Scarlatti, Rautavaara, Chopin ja Skrjabin.

Syksyn ohjelmisto jatkuu kuukauden kuluttua, jolloin Imatralla konsertoi kolmekymppinen sellisti Juho Laitinen. Laitinen on uuden muusikkosukupolven tapaan rikkonut mielellään musiikkilajien välisiä raja-aitoja. Häntä on kiinnostanut muun muassa nykymusiikki, jazz ja teatterimusiikki.

Laitinen on opiskellut Suomessa Turun konservatoriossa, mutta valmistunut myöhemmin Lontoon Royal College of Musicista. Vuonna 2004 hän sai merkittävän ASLA-Fulbright-apurahan ja matkusti New Yorkiin opiskelemaan amerikkalaista nykymusiikkia. Nykyisin Laitinen asuu Helsingissä.

Marraskuussa Konserttihovissa kuullaan baryton-trioa, johon kuuluvat Markus Kuikka, baryton, Markus Sarantola alttoviulu ja Jussi Seppänen, sello. Toinen marraskuun konserteista on kitaramusiikkia. Duona esiintyvät Pentti Hilden ja Janne Lehtinen.

Joulukuun ohjelmistoon kuuluu hieman erilainen kamarikonsertti, jossa kertojana toimii näyttelijä Lasse Pöysti. Mukana ovat laulajat baritoni Petteri Salomaa, mezzosopraano Melis Jaatinen ja pianisti Ilmo Ranta.

Syyskausi päättyy laulaja Riitta Immosen konserttiin.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto