Rakentamisen aiheuttama kaaos jatkuu vuosia keskussairaalassa

Nopean vasteen yksikkö tarvitsee pikaisesti tilat. Terveyspiirin tilatarpeista ei ole tarkkaa tietoa.

KARI KRAUEL

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan keskussairaalan saneeraus- ja rakentamiskaaos jatkuu ainakin viisi vuotta. Näin uskoo sairaanhoitopiirin johtajalääkäri Markku Härmä. Hänen mukaansa sairaalan toimintoja joudutaan siirtämään paikasta toiseen rakentamisen ja saneerauksen alta.

Keskussairaalaa vaivaavaa hometta ei saada lopullisesti kuriin ensi vuoden aikana. Osasto A8 vaatisi peruskorjauksen, mutta sitä joudutaan siirtämään varojen puuttuessa.

Homeongelmaa hoidetaan peruskorjaamiseen asti hyvällä tuuletuksella ja ehjällä maalipinnalla.

Osasyy peruskorjauksen siirtymiseen on uuden G-siiven rakentaminen, jonka kustannusarvio on noussut 10 miljoonasta eurosta 12,5:een. Uuteen, tammikuussa 2009 valmistuvaan siipeen ovat muuttamassa synnytys- ja naistentaudit, apteekki, lastentaudit sekä lasten- ja nuorisopsykiatrian osastot.

Toinen syy peruskorjauksen siirtoon on uuden nopean vasteen yksikön, novan, perustaminen, joka toimii potilaiden tarkkailuosastona.

– Nova on priorisoitu kiireellisemmäksi asiaksi.

NOVAN tarkoitus on auttaa kotiuttamaan potilaita nykyistä nopeammin joko terveyskeskusten vuodeosastoille tai kotiin.

– Potilaat ovat novassa korkeintaan vuorokauden pari, eikä heitä tarvitse siirtää yöllä osastoille.

Novan tilat tulevat ensiapupoliklinikan jatkeeksi, jonka henkilökunta työskentelee molemmissa. Härmän mukaan nova vapauttaa öisin ensiavun tiloja ja helpottaa työskentelyä siellä.

Koska novan tilojen rakentaminen vaatii kirurgisen poliklinikan tilojen tyhjentämisen, kirurginen poliklinikka siirtyy lasten poliklinikalle ja se puolestaan A4-kerrokseen.

Myös laboratorio vaatii uudet näytteenottotilat ja ne remontoitaneen ala-aulasta.

Kaikkea hämmentää lisäksi uusi terveyspiiri, jonka vaatimista tiloista ei Härmän mukaan ole vielä tietoa. Myös alueellisen apuvälinekeskuksen sijoituspaikka on ratkaisematta.

– Luulen, että joudumme ottamaan sairaalan käyttöön rakennuksessa 14 B olevat kolme kerrosta, jotka on vuokrattu tilapäisiksi asunnoiksi henkilöstölle.

Lokakuu tuo jotain hyvääkin keskussairaalalle. Silloin valmistuu rakennuksen 14 B peruskorjaus homeen ja vesivahinkojen jäljiltä, ja nuorisopsykiatrian evakkomatka Joutsenoon päättyy silloin.

Kirjoittaja:
Kari Krauel