Saimaan Matkailu on kuihtumassa kasaan

Suuralueyhteistyö on siirtymässä kuntavetoisesta matkailuyhtiöiden hallintaan.

ANSSI SILVENNOINEN

Saimaan alueen kuntien yhteisenä matkailuorganisaationa vuosikymmenien ajan toiminut Saimaan Matkailu ry on hiipumassa. Yhdistys tunnetaan muun muassa Iloista lomaa Itä-Suomessa-kampanjastaan.

Kesän aikana yhdistyksestä erosivat Lappeenrannan seudun elinkeino- ja matkailuyhtiö Selma ja Imatran seudun kehitysyhtiön Kehy.

Samaan aikaan erosivat Mikkelin kaupunki ja Mikkelin seudun elinkeinoyhtiö Miset.

Selman ja Kehyn jäsenyydet olisivat siirtyneet luontaisesti Etelä-Karjalan Matkailu Oy:lle.

– Emme tule olemaan osallisina Saimaan matkailu ry:ssä, mutta yhteistyö muiden matkailuyhtiöiden kanssa tulee olemaan läheistä, Etelä-Karjalan Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Peter Rehnberg sanoo.

Misetin kehittämispäällikkö Tiina Tykkyläinen kertoo mikkeliläisten ilmoittaneen Saimaan Matkailulle jo viime vuonna, että yhdistyksen toiminta ei vastaa tämän päivän tarpeita.

– Päätöksen erosta teki meidän yrittäjäryhmämme, joka haluaa jatkossa konkreettisempaa yhteistyötä muiden matkailuyhtiöiden kanssa.

Saimaan Matkailun runkona toimivat pitkään alueen viisi maakuntaa. Nyt sen merkittävistä jäsenistä ovat jäljellä Savonlinna ja Kuopio.

Saimaan Matkailu ry:n toiminnanjohtaja Aija Laukkanen sanoo yhdistyksen tulevaisuuden olevan suuri kysymysmerkki.

– Mitä toimintoja meidän haluttaisiin jatkossa tekevän, vai ajetaanko toiminta kokonaan alas.

– Mielenkiintoinen on myös saimaa.fi-portaali, joka on yhdistyksen omistuksessa. Se on tehty aluekeskusten rahoituksella, mutta halutaanko se nyt antaa kokonaan Pohjois-Savon käsiin, Laukkanen toteaa.

Kuopio on Saimaan matkailun suurin rahoittaja. Kuopion Matkailupalvelu Oy:n johtaja Heikki Kähärä on kuullut, että muut matkailuyhtiöt aikovat tehdä yhteistyötä jatkossakin, mutta tapauskohtaisesti.

– Koemme hyvin valitettavana, jos Itä-Suomen matkailutoiminta pirstaloituu. On virhekäsitys, että pienissä yksiköissä toiminta olisi jotenkin parempaa.

Jäsenten kadotessa yhdistys ei voi toimia tavoitteidensa mukaisesti.

– Meillä ei ole halua ylläpitää sitä vain Savonlinnan ja Kuopion kesken. Jos tälle tielle päädymme, yhdistys ajetaan alas, mutta sitä ei lakkauteta. Toivottavasti meidän jälkeen tulevat ihmiset ovat meitä viisaampia, Kähärä sanoo.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen