Sudet ja karhut mellastelleet Lappeenrannan eteläosissa

Kaksi sutta tappoi sonnin Rapattilassa. Karhuseurue on rikkonut ja maistellut heinäpaaleja Haapajärvellä ja Hanhijärvellä.

ILPO LESKINEN

SUDET JA KARHUT ovat viime päivinä tehneet tuhojaan Lappeenrannan ja Venäjän rajan välisellä alueella. Samalla ne ovat liikkuneet vilkkaasti.

Kaksi sutta tappoi ja söi osan sonnista Rapattilassa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Sudet hyökkäsivät Esa Artellin sonnilaumaan, 150 metrin päässä talosta.

ETELÄ-SAIMAAN riistanhoitoyhdistyksen suurpetoyhdyshenkilö Kari Jukkala kertoo, että susista tehtiin ensimmäiset havainnot reilu viikko sitten Rikkilästä.

Sudet ovat liikkuneet kaupungin ja rajan välillä ja pysytelleet Suomen puolella.

Susien jälkiä on havaittu useita kertoja viikossa, ja sudet on myös nähty.

MUUTAMA PÄIVÄ sitten karhut tuhosivat Haapajärvellä 25 tuorerehupaalia. Samassa paikassa karhut käpälöivät neljää paalia lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Tapaus on Jukkalan mukaan ensimmäinen laatuaan Lappeenrannassa. Karhut ovat aiemmin tuhonneet paaleja Etelä-Karjalan pohjoisosissa.

– Karhu oli kävellyt heinäpaalien päällä ja haukannut ison palan jokaisesta paalista.

Hanhijärvellä on viikko sitten nähty kahdesti neljän karhun pesue. Karhut on nähty myös Rapattilassa.

JUKKALA PITÄÄ todennäköisenä, että sama karhupesue on vieraillut kaikissa näissä paikoissa.

– Jokaisessa paikassa emän tassunjäljeksi on mitattu 13 senttiä.

Karhuilla on parhaillaan menossa tankkaus. Ne syövät itseään talvikuntoon. Karhujen maku on Jukkalan mukaan yksilöllinen.

– Yksi karhu on kiinnostunut hunajasta ja mehiläispesistä. Toinen karhu on kiinnostunut kaurasta ja kolmas tuorerehusta.

– Karhuilla on yksilöllisiä eroja. Näillä nurkilla on useita karhuja, ja paalit ovat tähän asti saaneet olla rauhassa. Joukossa näkyy kuitenkin olevan yksi, joka pitää tuorerehusta, Jukkala sanoo.

Kuvateksti

Talosta noin 150 metrin päässä oleva sonni joutui susien raatelemaksi.

Kuva: ANNE PALTANEN

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen