Yrittäjä ihmettelee lisääntyvää kiirettä rakennustyömailla

60-vuotiaan Peuhkuri Oy:n toimitusjohtaja Anssi Peuhkuri pitää rakentamisen aikatauluja liian kireinä. Peuhkurin mielestä kiire nakertaa työviihtyvyyttä kaikilla tasoilla ja uhkaa töiden teknistä onnistumista.

HEIKKI SOPANEN

Maalausliike Peuhkuri Oy.n toimitusjohtaja Anssi Peuhkuri ihmettelee rakennustyömaiden nykyistä kiirettä. Peuhkuri sanoo vauhdin kiihtyneen 2000-luvulla niin kovaksi, että pian ollaan äärirajoilla.

– Aikataulut on vedetty erittäin tiukalle, ja töiden suunnitteluvaihe on jäänyt kokonaan pois. Urakoitsijoilla alkaa olla ongelmia saada työt onnistumaan teknisesti. Minä en ymmärrä, kuka tästä kiireestä hyötyy.

Peuhkuri tietää, mistä puhuu. Hän on seurannut 20 vuotta rakennusalan kehitystä maalaus- ja viimeistely-yrityksen toimitusjohtajana ja osakkaana.

Peuhkurin mukaan töitä voidaan tehdä nopeasti. Se ei ole ongelma. Mutta jos tekemisestä puuttuu suunnitelmallisuus, tulee ongelmia. Mitä suurempi työmaa, sitä enemmän urakoitsijat työskentelevät päällekkäin.

– En syytä ketään vallitsevasta tilanteesta, mutta kokonaisyhtälö ei toimi. Kiire aiheuttaa tuskaa ja ahdistusta niin pomoissa kuin työntekijöissä. Työntekijälle tulee tunne, ettei hänen työtään arvosteta, kun sen tekemiseen ei anneta riittävästi aikaa.

RAKENTAMISEN kiireestä ei Peuhkurin mielestä hyödy kukaan.

– Nopeasti tekeminen ei säästä kustannuksia, päinvastoin. Kohde maksaa loppukäyttäjälle enemmän ja urakoitsijoiden katelaskelmat sulavat, kun joudutaan hyppimään paikasta toiseen. Ilmiöstä ja sen haitoista puhutaan, mutta kova kilpailutilanne tekee sen, että tervettä ratkaisua ei löydy.

Anssi Peuhkuri kaipaakin rakennusalalle konsulttia, joka kertoo vakuuttavasti, mikä on käyttäjän kannalta oikea aikataulu ja mikä tekijöiden kannalta oikea.

– Kun nämä asiat kohtaisivat, rakennusalan tekeminen muuttuisi nykyisestä menosta mielekkäämmäksi.

PEUHKURI Oy urakoi parhaillaan kauppakeskus Galleriassa Lappeenrannan keskustassa. Työmaa nielee kaikki yrityksen kaksikymmentä Lappeenrannan työntekijää. Lisäksi palkkalistoilla on vuokratyövoimaa, jotta suuri työmaa valmistuu ajoissa joulumarkkinoille.

– Kiire tulee, mutta aikataulussa pysytään, Anssi Peuhkuri sanoo.

Peuhkuri Oy työllistää Kymenlaaksossa kymmenkunta henkilöä Kymen Tasotteessa, jonka se osti 1999. Kymen Tasote urakoi Kotkassa Merimuseota.

Lisäksi Peuhkurilla on itsenäinen osakeyhtiö Pietarissa, minne yhtiö suunnisti jo 1992. ZAO Peuhkuri International perustettiin 1995, ja sitä veti Pietarissa vuosien ajan Anssin veli Harri Peuhkuri, joka on toinen Peuhkuri Oy:n osakas.

– Tällä hetkellä meillä on Pietarissa suomalainen työnjohtaja, ja kaikki työntekijät ovat venäläisiä, Harri Peuhkuri kertoo.

Veli Anssi vakuuttaa, että Venäjällä pysytään, kun sinne on menty. Siellä pärjää, kun hoitaa hommat jämptisti.

KUMMALLAKAAN Peuhkurin veljeksistä ei ole maalausalan ammattitutkintoa, vaan liikkeenjohdollinen koulutus. He kehuvatkin vuolaasti työntekijöidensä käytännön ammattitaitoa.

– Meillä on äärimmäisen ammattitaitoinen työnjohto, joka hoitaa töiden teknisen toteutuksen. Työntekijöidemme keski-ikä on alle 40 vuotta, mutta silti moni on ollut meillä töissä jo parikymmentä vuotta. Vaihtuvuus on ollut pientä, Anssi Peuhkuri kertoo.

Peuhkurien yritys viettää tänään perustamisensa 60-vuotisjuhlaa. Seuraavat vuosikymmenet firma pärjää veljesten mukaan toimitusvarmuudella, laadulla, osaavalla henkilöstöllä ja verkottumisella. Sekä tietenkin markkinoiden jatkuvalla seuraamisella ja tulevien trendien ennakoinnilla.

– Meidän alaamme on kokonaisvaltainen viimeistely. Lateksin levittämisellä ei tänä päivänä liikevaihtoa synny. Meidän firmassa onkin kiellettyä sanoa, että olen vain maalari. Me olemme ylpeitä osaamisestamme, Anssi Peuhkuri kertoo.

Peuhkuri Oy:n vuosittainen liikevaihto on neljä miljoonaa euroa, ja Pietarin yhtiön noin miljoona euroa. Vuodenvaihteessa yritys muuttaa Pallon Varastokadulta Eteläkadulle Hyrymäkeen, nykyisiä suurempiin tiloihin.

– Kasvu kiinnostaa, mutta hallitusti, Anssi Peuhkuri sanoo.

Peuhkuri Oy:n historia

1947 perustettiin Peittomaalaus Oy. 1962 Maalausliike Kuitunen&Olkkonen, johon 1970 kumppaneiksi Reijo Turku ja Matti Peuhkuri. 1981 yrityksestä tuli Maalausliike Turku&Peuhkuri, jonka omistivat Reijo Turku ja Matti Peuhkuri. 1987 Reijo Turku jäi eläkkeelle ja Matti Peuhkurin poika Anssi osti Turun osuuden yhtiöstä. Yrityksen nimeksi tuli Maalausliike M & A Peuhkuri. Anssi Peuhkurista toimitusjohtaja. 1992 mukaan Pietarin rakennusmarkkinoille. 1995 Maalausliike Peuhkuri Oy. Pääosakkaana Anssi Peuhkuri. Isä-Matti jäi 1992 alkaneen sapattivapaan kautta eläkkeelle. 1999 yhtiö osti Kymen Tasotteen liiketoiminnot. 2000 Anssin veli Harri osakkaaksi. Yrityksen työnimenä Peuhkuri Oy, joka tarjoaa kokonaisvaltaista viimeistelyä. 7.9.2007 yritys vie kutsuvieraita 60-vuotisjuhlaristeilylle. Avoimet ovet yritys järjestää vuoden vaihteessa uusissa toimitiloissaan.

Kuvateksti

Peuhkuri Oy:n työntekijä Tapani Nordlund ja työnjohtaja Vesa Meuronen viimeistelevät Gallerian sisätiloja. Neliöitä ja kiirettä riittää.

Kuva: MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen