Tasihinin talon suojelu ei mikään läpihuutojuttu

HEIKKI SOPANENLAPPEENRANTA. Tasihinin talon suojelukaava on valmis julkiseen

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Tasihinin talon suojelukaava on valmis julkiseen arviointiin. Lappeenrannan kaupunki kunnostaa Kauppakadulla sijaitsevan, 1800-luvulla rakennetun talon ja suojelee sen asemakaavalla.

Vanhan, rakennustaiteellisesti arvokkaan talon suojeleminen asemakaavalla ei ole kuitenkaan ollut mikään läpihuutojuttu. Ensin kinasteltiin siitä, voiko Tasihinin talon tontille rakentaa 80 neliön lisärakennuksen.

Naapurikerrostalon asukkaat vastustivat rakentamista, koska uudisrakennus heidän mielestään varjostaisi kerrostalon kahden ensimmäisen kerroksen asuntoja. Lisäksi uudisrakennuksen katolta putoavat lumet uhkaisivat kerrostalon asukkaiden mukaan heidän taloyhtiönsä autopaikkoja.

Kaupungin ja muiden viranomaisten mielestä lisärakennus kuitenkin jäsentää tontin yhdeksi kokonaisuudeksi. Niinpä uudisrakennus päätettiin lopulta sijoittaa kaavaan, vaikka se ensin aiottiin jättää rakentamatta.

Kun tekninen lautakunta käsitteli kaavaa, esille nousi uudisrakennuksen sijainti tontilla. Lautakunnan jäsen Jarmo Nieminen (myö) olisi halunnut sijoittaa rakennuksen rajoittumaan tontin reunaan. Silloin se olisi Niemisen mielestä sijainnut talon ajan hengen mukaisesti.

Muu lautakunta ei lämmennyt Niemisen ehdotukselle. Lautakunta hyväksyi teknisen johtajan ehdotuksen, jossa uudisrakennus sijaitsee siinä, mihin kaavoitusosasto on sen lukuisien lausuntojen jälkeen sijoittanut.

Nieminen jätti päätöksestä eriävän mielipiteen.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina, että Tasihinin talon suojelukaava uudisrakennuksineen asetetaan julkisesti nähtäville. Kaavasta pyydetään vielä varmemmaksi vakuudeksi lausunnot Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselta ja Museovirastoilta.

Kaavasta voi jättää sen nähtävillä oloaikana myös muistutuksia. Muistutuksen voi jättää kuka tahansa kunnan asukas tai muuten asianosainen, joka ei ole kunnan jäsen.

Jos mahdolliset muistutukset tai pyydetyt lausunnot eivät anna aihetta vielä muutella kaavaa, se menee kaupunginhallituksen esityksestä kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Kaava on nähtävillä 30 päivää.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen