Jätevesiratkaisu menee uusiksi Lappeenrannassa

Itä-Suomen ympäristölupavirasto ei anna kaupungin johtaa jätevesiään Rakkolanjokeen uudesta puhdistamosta.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA joutuu pistämään jätevesiratkaisunsa uusiksi. Itä-Suomen ympäristölupavirasto ei antanut kaupungille lupaa johtaa jätevesiään edelleen Rakkolanjokeen uudesta Hyväristönmäelle rakennettavasta puhdistamosta.

Virasto hylkäsi kaupungin lupahakemuksen keskiviikkona. Sen mukaan uudestakin puhdistamosta tuleva kuormitus ylittää Rakkolanjoen ja sen varrella olevan Haapajärven sietokyvyn.

Nykyinen Toikansuon jätevedenpuhdistamo sai tarkennetuin ehdoin toimintaluvan vuoden 2010 loppuu saakka. Lappeenrannan on kuitenkin tehtävä 30. syyskuuta 2008 mennessä hakemus kaupungin jätevesien johtamisesta muualle kuin Rakkolanjokeen. Ympäristölupaviraston mukaan mahdollisia purkuvesistöjä ovat Saimaa tai Vuoksi.

Lappeenrannan tekninen johtaja Ensio Koikkalainen sanoi varautuneensa tällaiseen ratkaisuun.

– Kyllähän sitä ennakoitiin, että näin voi käydä.

Koikkalaisen mukaan Lappeenrannan virkamiesjohto pitää perjantaina palaverin ympäristölupaviraston ratkaisusta. Siitä on mahdollisuus valittaa 28. mennessä Vaasan hallinto-oikeuteen. Sieltä ei kuitenkaan ole paljon toivoa saada päätökseen muutosta.

Ympäristölupavirasto nojasi ratkaisussaan kannanottoon, jonka Vaasan hallinto-oikeus teki Toikansuon jätevedenpuhdistamon nykyisen ympäristöluvan kylkiäisiksi. Kannanoton mukaan Lappeenrannan on pitkällä tähtäimellä lopetettava jätevesiensä johtaminen Rakkolanjokeen ja Haapajärveen.

Kaupunki esittikin lupahakemuksessaan Hyväristönmäen puhdistamon vaihtoehtona ratkaisua, jonka mukaan Toikansuon puhdistamo saneerataan ja jätevedet johdetaan sieltä putkea pitkin Saimaaseen Kaukaan edustalle.

Tämä vaihtoehto oli kaupungille lähinnä Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen vaatima pakkopulla, ja ympäristölupaviraston viraston mukaan se oli esitetty hakemuksessa puutteellisesti. Ensi vuoden syyskuun loppuun annettu aika uudelle hakemukselle on tarkoitettu sen täsmentämiseen.

Koikkalainen katsoo, että Lappeenrannan jätevesiratkaisu pitää harkita perusteellisesti uudelleen. Hänen mukaansa harkintaan pitää palauttaa myös Etelä-Karjalan kaupunkien jätevesien yhteispuhdistus ja purku Vuokseen. Imatra ei lämmennyt tälle vaihtoehdolle.

Lappeenrantaa on kiinnostanut jätevesien puhdistuksessa yhteistyö myös UPM-Kymmenen kanssa, mutta siihen taas Kaukas ei ole toistaiseksi suostunut.

UUTISET SIVU 8

JOHANNA KANNASMAA

Kuvateksti

Rakkolanjoki johdattaa Lappeenrannan jätevedet Toikansuon puhdistamolta Venäjän puolella Suomenlahteen. Kuvassa on Rakkolanjoen koski Hanhijärven lähellä.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen