Lappeenrannan Galleria englantilaisten hoitoon

Maakuntatalo ja asunnot eivät kuulu kauppaan.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Äskettäin avatun Gallerian liiketilat ovat englantilaisten omistuksessa ensi vuoden alusta lähtien. Lemminkäinen-konserniin kuuluva Oka Oy pisti keskiviikkona nimet papereihin Nordic Retail Fund -rahaston kanssa.

Rahastoa hallinnoi puolestaan englantilainen Protego Real Estate Investors

-yhtiö. Gallerian vuokrattava pinta-ala on 12 350 neliömetriä, joissa on tällä hetkellä 24 vuokralaista. Kolme huoneistoa on vielä vuokraamatta.

Gallerian maakuntatalo ja asunto-osakkeet jäivät kiinteistökaupan ulkopuolelle. Maakuntatalo on keskinäinen kiinteistöyhtiö, ja se myydään osakkaille. Talo valmistuu joulukuun puolivälissä, jonka jälkeen siihen muuttavat muiden muassa Etelä-Karjalan liitto ja TE-keskus.

Oka Oy:n aluejohtaja Kari Metsäkallio on tyytyväinen kauppaan, jota on hierottu pitkään. Esisopimus tehtiin jo juhannuksen aikoihin.

– Se oli pitkä prosessi. Kauppakirjassa on 82 sivua liitteitä.

Metsäkallio kertoo, että Oka sai 15 tarjousta, joista puolet oli suomalaisia ja puolet ulkomaalaisia. Protego teki parhaan tarjouksen.

Kauppahintaa ei julkistettu, mutta sen suuruusluokka liikkuu aiempien kommenttien mukaan 40 miljoonan euron paikkeilla.

Metsäkallio arvioi, että liikekeskukset kiinnostavat kansainvälisiä sijoittajia edelleen, mutta myyjän näkökulmasta paras aikaa on saattanut mennä ohi. Ainakaan parempaan suuntaan ei enää mennä.

Englantilaisen ostajan puolesta Galleriaa markkinoi jatkossa EFM, joka hoitaa myös Helsingin Kampin ja rovaniemeläisen kauppakeskuksen asioita.

Oka Oy on vuodenvaihteen jälkeen ulkona Galleriasta.

Oka on Lemminkäinen-konserniin kuuluva talonrakentaja, joka toimii Etelä-Suomen alueella. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 170 miljoonaa euroa, ja sen palveluksessa oli noin 500 ihmistä. Lemminkäisen liikevaihto on puolestaan 1,8 miljardia, ja se työllistää 9 000 ihmistä.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen