Kimmo Tiilikainen patistaa eteläkarjalaisia jätevesiyhteistyöhön

Valtio jakaa porkkanaksi avustuksia kuntien yhteispuhdistamojen tekoon. Lappeenranta yrittää yhteistyötä vielä Kaukaan kanssa, kun Imatra antoi pakit.

LEENA SALLINEN

HEIKKI SOPANEN

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) toivoo kotikentälleen maakunnallista yhteistyötä jätevesien käsittelyssä.

– Eri puolilla maata on hyvin yleistä, että useiden kaupunkien jätevesiä kootaan yhteen, ja rakennetaan kunnollisia puhdistamoita kun pienempien puhdistamojen toimiluvat päättyvät. Kyllä se olisi selvittämisen arvoinen asia Etelä-Karjalassakin.

Valtiolta luultavasti heruisi yhteistyön porkkanaksi jonkinlainen avustuspotti.

– En lähde lupailemaan, että tehkää suunnitelma niin rahaa tulee. Yhteishankkeita kuitenkin tuetaan valtion jätehuoltoavustuksilla. Ensi vuonna käynnistyy 5-10 yhteishanketta.

Lappeenranta ja Imatra eivät kuitenkaan taida saada aikaan yhteistä jätevedenpuhdistamoa Vuoksen varteen. Sen mahdollisuutta vielä viriteltiin Lappeenrannassa, kun Itä-Suomen ympäristölupavirasto hylkäsi keskiviikkona Lappeenrannan oman ratkaisun jatkaa jätevesien purkua Rakkolanjokeen.

Imatra antoi yhteistyölle oitis pakit, eikä Lappeenrantakaan sitä perjantain palaverin jälkeen havittele.

– Emme näe sille edellytyksiä, kaupunginjohtaja Seppo Miettinen sanoo.

Miettisen mukaan Lappeenranta on esittänyt lupahakemuksessa Rakkolanjoen vaihtoehdoksi jätevesien johtamisen Saimaaseen. Kaupunki aikoo myös käynnistää vielä keskustelut UPM:n kanssa yhteisen jätevedenpuhdistamon rakentamisesta.

Vaihtoehtoisten ratkaisujen virittämisen lisäksi Lappeenranta todennäköisesti valittaa Kuopion ympäristölupaviraston kielteisestä päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen.

– Harkitsemme asian saattamista ylemmän oikeusasteen ratkaistavaksi, Miettinen kertoo.

Valtion ympäristöviranomaiset ovat patistaneet Lappeenrannan ja Kaukaan yhteistyötä jätevesien käsittelyssä. Ministeri Kimmo Tiilikaisen mielestä sekin olisi toivottava vaihtoehto, jos yritys ja kaupunki löytäisivät yhteisen sävelen.

UPM:n Kaukaan tehtaiden paikallisjohtaja Raimo Särkelä sanoo, että asiasta voidaan edelleen keskustella, jos kaupunki keskustelua haluaa.

– Tottakai haluamme harjoittaa yhteistyötä kaupungin kanssa, ja voimalayhteistyö on erinomaista, mutta jätevesipuoli on tekniseltä luonteeltaan erilaista.

Särkelän mukaan jätevesiyhteistyössä yhtiöllä on paljon reunaehtoja.

– Meidän täytyy pitää huolta ennen kaikkea oman tehtaan mahdollisuuksista säilyä hyvänä ja tehokkaana.

UUTISET SIVU 6

Kirjoittaja:
Leena Sallinen, Heikki Sopanen