Paroc investoi voimakkaasti ja hakee kasvua Venäjältä

Vuorivillavalmistaja Paroc laajentaa tuotantoaan myös Liettuassa ja Puolassa. Lappeenrannan tehtaalla tuotantolinjat pyörivät viidessä vuorossa. Markkinoiden imu jatkuu voimakkaana.

JYRKI NUOTTIMÄKI

LAPPEENRANTA. Vuorivillaeristeiden valmistaja Paroc hakee kasvua Venäjältä. Yhtiö aikoo rakentaa Novgorodin alueelle Tshudovoon uuden vuorivillatehtaan.

Tuotannon on tarkoitus käynnistyä vuoden 2010 loppupuolella. Myös Puolan ja Liettuan tehtaille rakennetaan lähivuosina uusia tuotantolinjoja. Ensi vuosikymmenelle ulottuvien investointien arvot ovat yhteensä reilut 300 miljoonaa euroa.

– Venäjän kasvu on valttikortti, johon on pakko tarttua, sanoo Parocin toimitusjohtaja Väinö Tuomisalo.

– Meillä on Venäjällä jo nyt tunnettu ja voimakas brändi, ja markkinaodotukset ovat kovia. Rakennamme sinne yhtiön suurimman tehtaan, jonne on suunniteltu kolme tuotantolinjaa.

Kun Tshudovoon suunniteltu tehdas on kokonaan valmiina vuonna 2013, sen vuosituotanto on noin 150 000 tonnia. Esimerkiksi Lappeenrannan tehtaan vuosituotanto oli viime vuonna 58 000 tonnia, ja samaa vauhtia mennään myös tänä vuonna.

Tuomisalon mukaan Tshudovon tehtaan perustaminen ja ensimmäisen linjan avaaminen maksavat noin 90 miljoonaa euroa.

– Kun infra on rakennettu, toisen ja kolmannen linjan rakentamiset maksavat 40-50 miljoonaa euroa.

PAROC arvioi rakennusmarkkinoiden kasvavan voimakkaana Venäjällä, Puolassa, Baltiassa sekä Valko-Venäjällä ja Ukrainassa.

Yhtiö odottaa rakennuseristeiden markkinan kasvavan lähivuosina runsaan viiden prosentin ja teknisten eristeiden markkinan noin neljän prosentin vauhtia sen omalla toiminta-alueella.

– Haluamme rakentaa tehtaan Tshudovoon pelkästään Venäjän markkinoita varten. Mineraalivillabisnes on paikallista, Tuomisalo sanoo.

Paroc vie Venäjälle tuotteitaan noin 20 000 tonnia tänä vuonna. Siitä noin puolet tehdään Lappeenrannassa.

– Uskomme kasvavan kysynnän keskittyvän nopeasti kasvaviin talouksiin kuten Venäjä. Saksassa rakennusmarkkinat ovat tulleet alas.

Toisaalta Euroopan unionin alueella rakennusten kiristyvät eristämismääräykset vahvistavat Tuomisalon mukaan kiviperäisen vuorivillan pitkän ajan kysyntää.

– Myös ilmastonmuutos vauhdittaa vuorivillan kysyntää. Rakennukset käyttävät yli 40 prosenttia koko EU:n energiasta. Rakennusten energiatehokkuutta kasvattamalla hiilidioksidipäästöjen kahdeksan prosentin vähennystavoitteeseen päästään vuoteen 2010 mennessä, uskoo Tuomisalo.

PUOLASSA Paroc vastaa markkinoiden kutsuun rakentamalla kolmannen vuorivillalinjan sekä nykyisten viiden teknisiä eristeitä valmistavan kourukoneen lisäksi kolme uutta konetta vuoteen 2011 mennessä.

Vuorivillalinja otetaan käyttöön ensi vuonna. Sen kapasiteetti on 50 000 tonnia, ja investointi maksaa 41 miljoonaa euroa.

Liettuan tehtaalle suunniteltu ja vuonna 2009 valmistuva uusi vuorivillalinja kasvattaa tuotantoa noin 50 prosentilla vuodessa. Vilnan keskustan lähettyvillä sijaitsevan tehtaan laajennuksen arvoa, noin 60 miljoonaa euroa, nostavat kalliit tonttikustannukset.

Tuomisalon mukaan yrityksen vuosittainen investointitahti on nyt kolminkertainen verrattuna siihen, mihin aikaisemmin on totuttu.

Parocin omistaa bahrainilainen Arcapita yhdessä useiden sijoittajien kanssa, jotka omistavat Parocista noin 85 prosenttia. Loput osakkeista on yhtiön toimivalla johdolla.

Parocin pääkonttori sijaitsee Vantaalla, mutta omistusta johdetaan Arcapitan Lontoon konttorista.

– Omistaja haluaa satsata tuotannon kasvattamiseen. Se on ollut selvä viesti, mutta operatiiviseen johtamiseen ole haluttu puuttua, Tuomisalo sanoo.

– Bahrainissa asuvia sijoittajia en ole koskaan edes tavannut.

Paroc Group

Paroc on Rockwoodin jälkeen maailman toiseksi suurin vuorivillavalmistajana.

Tehtaat: Parainen (rakennuseristeet ja -elementit), Lappeenranta (rakennus- ja tekniset eristeet), Oulu (rakennuseristeet), Hällekis Ruotsissa (rakennus- ja tekniset eristeet), Hässleholm Ruotsissa (rakennuseristeet), Vilna Liettuassa (rakennuseristeet), Trzemeszno Puolassa (rakennus- ja tekniset eristeet).

Talousluvut vuodelta 2006: Liikevaihto 403 miljoonaa euroa, tulos ennen poikkeuksellisia eriä 78,2 miljoonaa euroa, investoinnit 16,7 miljoonaa euroa, henkilöstöä keskimäärin 2 172.

Kuluvan vuoden liikevaihdon ennakoidaan kasvavan lähes 500 miljoonaan euroon.

Lappeenrannan tehtaalla on töissä noin 340 henkilöä. Tehtaalla on kaksi vuorivillalinjaa sekä teknisten eristeiden tehtaalla 3 kourukonetta, verkkomatto- ja lamellimattokone sekä erikoistuotetuotantoa. Tehtaan tuotanto on tänä vuonna noin 58 000 tonnia.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki