Toivo, Tuulikki ja Tekla esittelee Rajalla-ryhmän

Lappeenrantaan on perustettu Kaakkois-Suomen ensimmäinen tanssiteatteri.

Riina Nokso-Koivisto

Lappeenranta. Maanantaina kantaesitettävä nykytanssiteos Toivo, Tuulikki ja Tekla on paikallisin voimin tehtyä ammattimaista tanssiteatteria. Koko perheelle tarkoitettu esitys kertoo tanssin keinoin tarinan sisaruksista, jotka haluavat omalla tyylillään parantaa maailmaa ja vastustaa eriarvoisuutta.

Esityksen on valmistellut uusi tanssiteatteriryhmä Rajalla. Sen nelihenkisestä perustajajoukosta Minni Hirvonen, Anu Itkonen ja Anne-Marie Ahola-Hiitola ovat tanssiopisto Sonja Tammelan opettajia. Lisäksi mukana on musiikkiteatteria opiskeleva Jussi Virkki.

Koreografi Minni Hirvosen mukaan Toivo, Tuulikki ja Tekla on käyntikorttiteos siitä, mitä Rajalla-tanssiteatterilta voi jatkossa odottaa. Toiveena on, että Rajalla-ryhmästä muodostuisi Kaakkois-Suomen ensimmäinen vakituisesti esityksiä tuottava tanssiteatteri.

– Jotta tämä onnistuisi, minun pitäisi tuottajana ja koreografina pystyä keskittymään siihen täyspainoisesti ja olla pois ansiotyöstä vähintään vuoden verran, Hirvonen sanoo.

Toivon, Tuulikin ja Teklan esitykset nähdään Lappeenrannan kaupunginteatterin Jukola-salissa. Teatterinjohtaja Jari Juutinen näkisi luontevana ratkaisuna, että tanssiteatteri toimisi jatkossa edes löyhästi teatterin yhteydessä. Minni Hirvonen toivoo samaa.

– Kahdessa teatterissa, Helsingin ja Kajaanin kaupunginteattereissa tällainen ryhmä toimii.

Tanssiteatterin perustajat muistuttavat, että Lappeenrannassa on tanssille vahva pohja. Sonja Tammelan opisto on yksi maan johtavista. Opiston tuottamat tasokkaat esitykset ovat kouluttaneet kaupunkilaisista yleisöä, joka on kiinnostunut tanssista.

Tähän mennessä tanssiopiston lahjakkaat opiskelijat ovat tanssijan ammattiin halutessaan joutuneet lähtemään pääkaupunkiseudulle.

– Paikallinen tanssiteatteri tarjoaisi työmahdollisuuksia ammattitanssijoille myös täällä kotikaupungissa niin, ettei kaikkien tanssijoiden tarvitsisi pakkautua Helsinkiin, Anne-Marie Ahola-Hiitola sanoo.

– Teatteri tarjoaa uusia mahdollisuuksia myös tanssiopiston opettajille, joilla on intohimoa itsekin tanssia ja pitää yllä ammattitaitoaan, Minni Hirvonen sanoo.

Rajalla-ryhmä on tehnyt toimintasuunnitelman jo pariksi vuodeksi eteenpäin. Ryhmä on muun muassa tilannut esitettäväkseen kaksi teosta, jotka nähdään tulevina kahtena keväänä.

Toivo, Tuulikki ja Tekla -tanssiteoksen esitykset Lappeenrannan kaupunginteatterissa maanantaina 3. päivä, tiistaina 4. päivä ja keskiviikkona 5. joulukuuta.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto