Valtuustoaloite Korkiakosken toiminnasta pian käsittelyyn

HEIKKI SOPANENJOUTSENO. Kaupunginjohtaja Kari Korkiakosken toiminnan selvitt

HEIKKI SOPANEN

JOUTSENO. Kaupunginjohtaja Kari Korkiakosken toiminnan selvittämisestä tehty valtuustoaloite käsitellään Joutsenossa nopeassa tahdissa. Vs. kaupunginsihteeri Marita Toikka sanoo, että aloite pyritään käsittelemään kaupunginhallituksessa jo ensi vuoden ensimmäisessä kokouksessa 7. tammikuuta.

– Tarkastuslautakunnalta pyydetään kirjallisena lausunto, jonka se antoi viime kokouksessaan suullisesti kaupunginjohtajalle. Lausunnot pyydetään myös eri toimialoilta ja koko konsernimme toiminnasta ja asetettujen tavoitteiden toteutumisesta. Terveyskeskuksen osalta pyydämme lausunnon johtavalta lääkäriltä Pekka Keräseltä. Selvityspyynnöt ovat jo lähteneet, Toikka kertoo.

Kaupunginsihteerin mukaan prosessi etenee niin, että kaupunginhallitus voi käsitellä aloitteen mahdollisimman pian ja viedä sen kaupunginvaltuustoon.

– Hallitus pyrkii käsittelemään sen 7. tammikuuta.

NELJÄ keskustapuolueen kaupunginvaltuutettua jätti maanantaina valtuustoaloitteen, jossa he vaativat kaupunginjohtajan toiminnan selvittämistä. Aloitteessa annetaan ymmärtää, että kaupunginjohtaja on pitänyt kuntaliitosvalmistelussa ja -selvittelyssä Lappeenrannan puolia ja heikentänyt tahallisesti oman Joutsenonsa kehittymistä.

Aloitteessa syytetään kaupunginjohtajaa myös vääränlaisista virkajärjestelyistä ja tiedon pimittämisestä. Erityisen pitkä tekstiosuus aloitteessa on terveyskeskuksen virkajärjestelyistä.

Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tuula Partanen, kertoi Etelä-Saimaalle, että aloite jätettiin protestina kuntaliitoksen valmistelutavalle. Protestoijien mielestä Korkiakoski oli valmistellut sitä väärin ja tarkoitushakuisesti.

Partanen on ollut itse Lappeenranta-Joutseno yhteistyötoimikunnan varapuheenjohtajana kuluneen vuoden ajan. Toimikunta valmisteli liitossopimuksen Joutsenon ja Lappeenrannan kaupunginhallituksille ja valtuustoille.

Partanen ja muut aloitteen allekirjoittajat vastustivat valtuustossa liitossopimusta ja kuntaliitosta, mutta valtuusto hyväksyi liitoksen Lappeenrannan kanssa selvin äänin 26-9.

KORKIAKOSKEN mukaan tarkastuslautakunta antoi hänelle ja kuntaorganisaatiolle puhtaat paperit suullisessa lausunnossaan. Tavoitteet on saavutettu, ja kuntatalous on olosuhteisiin nähden kunnossa.

Kuntaliiton lakimies Tuuli Tarukannel kertoo, että kuntajohtajiin kohdistuu eri tasoisia syytöksiä silloin tällöin.

– Ne eivät ole harvinaisia, sillä kuntajohtajan virka on tuulinen paikka. Hän joutuu toimimaan luottamushenkilöiden ja virkamiesten välissä, ja se herättää tunteita, jotka johtavat tutkintapyyntöihin ja kanteluihin. Joutsenon kaltaisia aloitteita jätetään mielestäni kuitenkin harvoin.

Kuvateksti

Kaupunginjohtaja Kari Korkiakoski on neljän keskustavaltuutetun mukaan pitänyt kuntaliitosvalmistelussa Lappeenrannan puolia ja pimittänyt tietoa.

Kuva: MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen