Virtasen ja Hallikin kolmoset pitivät kreikkalaiset kurissa

PAOK Thessaloniki kuroi lappeenrantalaisten 21 pisteen puoliaikajohtoa kiinni vauhdikkaasti. Vaihdosta kentälle tullut Reinar Hallik toi kotijoukkueen mukaan peliin kolmella kolmen pisteen korilla.

JARMO HÄMÄLÄINEN

Petri Virtanen ja Reinar Hallik pohjustivat kaukoheitoillaan Namikalle komean kotivoiton koripallon Eurocupissa maanantaina. Kreikkalainen PAOK Thessaloniki kuroi Namikan taukojohtoa vauhdikkaasti kiinni, mutta päätössummerin soidessa Namika tuuletti kotivoittoa lukemin 83-74 (52-31).

Kotijoukkueen pelintekijä Petri Virtanen lämpeni upottamaan kolmen pisteen koreja kymmenen minuutin pelin jälkeen. Tasaisen alun jälkeen Namika repäisi viiden minuutin jakson edukseen 17-2 ja karkasi puoliaikaan mennessä jo 21 pisteen johtoon.

Virtasen kolme nopeaa kolmosta ja muutama nokkela korisyöttö ahnaasti pisteitä ensimmäisellä puoliskolla iskeneelle Adrian Henningille vauhdittivat kotijoukkueen karkumatkalle, josta kreikkalaisten ei taukopuheissa arveltu enää toipuvan.

Namikan kotiyleisö sai kuitenkin tauon jälkeen muistutuksen siitä, että koripalllossa parinkymmenen pisteen johto ei vielä paljon paina. PAOK Thessaloniki tuli väkevästi peliin mukaan ja kavensi eron nopeasti seitsemään pisteeseen. Siinä vaiheessa kotijoukkueen kapteeni Pasi Riihelä joutui virhevaikeuksiin, ja vaihdosta tilalle tullut Reinar Hallik otti rohkeasti ratkaisijan roolin.

Kun kotijoukkueen hyökkäyspeli oli muiden osalta täysin jumissa ja puolustus vuoti, kävi Hallik upottamassa nopeassa tahdissa kolme kolmen pisteen koria. Ero kreikkalaisiin pysyi riittävänä kymmenen pisteen tuntumassa.

– Nämä ovat niitä urheilun selittämättömiä asioita. Ensin meillä oli erittäin hyvää hyökkäyspeliä ja sitten tauon jälkeen oma pää vuoti kovasti, kentän parhaan palkittu Petri Virtanen ihmetteli.

– Vastustaja tuli tauon jälkeen kovaa ja sai joitakin helppoja läpijuoksuja, mutta me onnistuimme riittävän ajoissa tulemaan takaisin peliin mukaan. Siinähän se joukkueen hyvyys sitten mitataan, että pystyy katkaisemaan huonon jakson, Virtanen sanoi.

Vaikka kreikkalaiset tulivat vielä koko ajan 8-9 pisteen tuntumaan, ei Namikalla ollut varsinaista hätää viimeisen kymmenminuuttisen aikana. Hallikin ohella lopussa ratkaisijaksi nousi tärkeitä koreja nostellut Ivan Harris.

Namika kesti senkin, että Aki Ulanderin virhetili täyttyi neljä minuuttia ja Pasi Riihelän vajaa minuutti ennen loppua.

– Onneksi meillä riittää ratkaisijoita. Petri Virtanen (20 pistettä) ja Adrian Henning (18) olivat toisella neljänneksellä pitelemättömiä. Se jakso oli lisäksi parasta puolustuspeliä, jota tämä joukkue on pelannut. Lopussa sitten Reinar Hallik (12) ja Ivan Harris (12) nousivat esiin, kiitteli Namikan valmentaja Mika Turunen.

PAOK:n amerikkalainen takamies Lee Humphrey säväytti ensimmäisellä neljänneksellä upottamalla kolme ensimmäistä kolmen pisteen heittoyritystään puhtaasti korisukkaan.

Juha Sten ei varjostajana saanut amerikkalaista kuriin, mutta joukkueen valmentaja Konstantinos Flevarakis ratkaisi pian asian Namikan puolesta vetämällä amerikkalaisen vaihtoon.

Humphreyn kokonaissaaliiksi jäi lopulta 14 pistettä, millä hän oli joukkueen paras korintekijä yhdessä Edmund Saundersin kanssa.

Saunders oli puolestaan 17 levypallolla kentän tehokkain irtopallojen kahmija. Namika jäi kreikkalaisia vastaan kakkoseksi korin alla, mistä kertovat levypallotilastot 31-44 vieraiden hyväksi. Sen vastapainoksi Namika teki ratkaisut kaukaa.

– Lappeenranta oli yllättävän hyvä joukkue heittämään kolmosia, se tästä jäi päällimmäisenä mieleen, tuumaili PAOK:n takamies Ioannis Demerzis ottelun jälkitunnelmissa.

Kommentti oli aiheellinen, sillä kotijoukkue upotti kaikkiaan 15 kolmen pisteen heittoa (Virtanen 5, Hallik 4, Harris 1, Sten, Riihelä, Henning). PAOK onnistui kolmosissa yhdeksän kertaa.

PAOK:n valmentajaksi viime viikolla pestattu Konstantinos Flavorakis ei ottanut tappiota liian raskaasti.

– Minut on palkattu pelastamaan seuralle Kreikan ykkösliigan paikka, jonka arveltiin olevan jo mennyttä. Kreikan sarja on nyt meidän päätavoitteemme. FIBA:n Eurocupissa me vain harjoittelemme ja kehitämme joukkuettamme.

– En tiedä miksi meidän piti pelata maanantaina, alun perin pelipäivä oli tiistai. Joukkueemme oli väsynyt, mutta Lappeenranta oli nyt parempi, en minä sitä halua selitellä, Flavorakis sanoi.

5. min: 12-11

10. min: 25-24

15. min: 42-26

20. min: 52-31

25. min: 55-46

30. min: 67-56

35. min: 72-63

40. min: 83-74

Kuvateksti

Petri Virtanen haki tehokkaasti heittotilaa kentällä ja upotti 20 pistettä jo ennen puoliaikaa.

Kuva: VESA LAITINEN

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen