Valtuutettujen uhkailijaa voi odottaa jopa vankeustuomio

Lappeenrannan poliisi tutkii tekstiviestiuhkauksia poliittisten toimintavapauksien loukkaamisena.

TIINA MANSIKKA

JOUTSENON kaupunginvaltuutetuista viisi on tehnyt poliisille rikosilmoituksen maanantaisen valtuustokokouksen alla saamistaan tekstiviestiuhkauksista.

Samasta liittymästä lähetetyissä, samansisältöisissä tekstiviesteissä valtuutettuja ja näiden läheisiä uhkailtiin ”venäläisellä ammattilaisella”, jos Joutsenon ja Lappeenrannan kuntaliitos toteutuu.

Lappeenrannan poliisi tutkii asiaa poliittisten toimintavapauksien loukkaamisena. Tästä voi seurata rikokseen syyllistyneelle sakkoa tai jopa kaksi vuotta vankeutta.

– Mikään kevyt rikos ei ole kyseessä, sillä tässä loukataan paitsi Suomen perustuslakiin kuuluvaa kansalaisen perusoikeutta ilmaista mielipiteensä vapaasti myös kokoontumis- ja yhdistymisvapautta, rikoskomisario Leevi Hakulinen katsoo.

Tekstiviestiuhkausten lähettäjä ei toistaiseksi ole poliisin tiedossa.

– Poliisi tekee kaikkensa, jotta päästäisiin kysymään, mitä tämä viestien lähettäjä on oikein aikonut, Hakulinen lupaa.

Hän ei ota kantaa siihen, käyttikö tekstiviestien lähettäjä prepaid-liittymää ja voidaanko hänen henkilöllisyytensä siinä tapauksessa selvittää.

Prepaidilla tarkoitetaan matkapuhelinliittymätyyppiä, jossa asiakas maksaa liittymän käytöstä etukäteen. Prepaid-liittymien käyttäjät ovat osittain operaattoreille anonyymejä. Vaikka asiakkaiden ei tarvitsekaan luovuttaa laskutusta varten henkilötietoja, ovat prepaidit silti poliisin jäljitettävissä.

Hakulinen pitää uhkauksia ”varsin käsittämättöminä”.

– Aika erikoisia suhtautumistapoja ihmisillä näyttää olevan näin syvän rauhan aikana, kun demokratiassa eletään. Edes leikkimielisenä herjana tällainen ei ole kivaa.

Hakulinen kummeksuu ja paheksuu, että moista käyttäytymistä esiintyy vuoden 2008 kynnyksellä.

– Tällainen ei kuulu demokratiaan eikä suomalaiseen yhteiskuntaperinteeseen.

Hakulinen arvelee silti, että tulevina vuosina vastaavia uhkauksia saattaa kuntaliitoksia solmittaessa olla luvassa lisää.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Uhkausviestissä mainittiin nimeltä myös yhden valtuutetun lapsi.

Kirjoittaja:
Tiina Mansikka