Ammattikorkeakouluille tarjolla yhteinen yhtiö Kaakkois-Suomeen

Lappeenrannan teknillinen yliopisto olisi esityksen mukaan osakas ja yhteistyökumppani.

LEENA SALLINEN

Selvitysmies Markku Linna esittää Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulujen (AMK) hallinnon yhdistämistä.

Esityksen mukaan Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Mikkelin AMK:t säilyisivät erillisinä oppilaitoksina, mutta niiden ylläpitäjäksi tulisi yhteinen osakeyhtiö. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LTY) olisi siinä mukana osakkeenomistajana.

Yhteinen osakeyhtiö on määrä perustaa aikaisintaan vuonna 2010. Sitä ennen ammattikorkeakoulujen ja LTY:n pitäisi esityksen mukaan tehdä tehdä yhteistyösopimus ja perustaa yhteinen johtoryhmä valmistelemaan jatkoa.

Esityksen tavoitteena on luoda Kaakkois-Suomeen näkyvä ja kilpailukykyinen korkeakouluyhteisö sekä lisätä taloudellista tehokkuutta korkeakoulujen tarkoituksenmukaisella työnjaolla.

Se merkitsee muun muassa päällekkäisen koulutuksen karsimista.

Selvitysmiehen mukaan päällekkäisyyttä on etenkin tekniikan ja metsätalouden koulutusohjelmissa.

Selvitysmies Markku Linna on opetusministeriön entinen kansliapäällikkö. Hänen raporttinsa julkistettiin Kouvolassa torstaina. Se on tehty Kymenlaakson AMK:n toimeksiannosta.

Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun rehtori Anneli Pirttilä pitää Linnan esitystä aika hyvänä.

– On ihan uudenlainen avaus esittää kolmelle ammattikorkeakoulun omistajaksi yhteistä osakeyhtiötä. Täytyy tuumia, miten se toimii, mutta ensimmäinen vaikutelma esityksestä on myönteinen, Pirttilä sanoo.

Hän muistuttaa, että pääkaupunkiseudulla on toteutettu jo useita ammattikorkeakoulujen fuusioita.

– Opetusministeriö on visioinut, että vuonna 2020 Suomessa on 12-15 yliopistoa ja 15-18 ammattikorkeakoulua. Näillä korkeakoulupoliittisilla linjauksilla yhteistyö on myös Kaakkois-Suomessa välttämättömyys, ja Linnan ehdotus siitä on selkeä ja konkreettinen.

Pirttilän mukaan Linnan esityksellä on paremmat toteutumismahdollisuudet kuin vuosi sitten tehdyllä esityksellä Etelä-Karjalan AMK:n ja LTY:n yhteisestä ylläpitäjästä.

– Ehdotukseen on odotettu vastausta koko vuosi, mutta opetusministeriö ei ole ottanut siihen virallista kantaa, joten yhteistyötä etsitään nyt tämän uuden ehdotuksen pohjalta.

UUTISET SIVU 6

TALOUS SIVU 11

Kirjoittaja:
Leena Sallinen