Käräjäoikeuden istunnot jatkuvat oikeustalolla

MATTI SAARELALAPPEENRANTA. Senaatti -kiinteistöt ei ole tehnyt vielä mitään

MATTI SAARELA

LAPPEENRANTA. Senaatti -kiinteistöt ei ole tehnyt vielä mitään päätöksiä Rakuunamäen oikeustalon tulevasta käytöstä. Paikallisjohtajana Henri Ryth korostaa sitä, että Lappeenrannan käräjäoikeuden istunnot pidetään ainakin toistaiseksi oikeustalossa.

Raatimiehenkadulle muutetaan väliaikaisesti vain käräjäoikeuden toimistot.

– Käräjäoikeudelle on nyt pyritty saamaan väistötilat muutamaksi vuodeksi. Se miten pitkäksi aikaa näitä väliaikaisia tiloja tarvitaan, selviää vasta myöhemmin, Ryth kertoo.

– Nyt on sovittu, että toimistoihmiset siirtyvät oikeustalolta Raatimiehenkadun talon toiseen ja kolmanteen kerrokseen. Istuntotilojen siirrosta ei ole vielä sovittu, eli oikeuden istunnot pidetään toistaiseksi oikeustalolla, hän jatkaa.

Raatimiehenkadun talossa ei Rythin mukaan ole oikeuden istuntoja varten sopivia tiloja.

– Tilojen rakentaminen Raatimiehenkadulle vaatii jo varsin suuren panostuksen rakentamiseen, hän kertoo.

Rakuunamäen talon tulevaa käyttöä pohditaan parhaillaan.

– Jotakin sille rakennukselle pitää tietenkin tehdä. Parhaillaan meidän suunnittelijamme selvittävät, mitä sille voidaan tehdä. Ongelmia aiheuttava aine pitää jotenkin poistaa, Ryth sanoo.

Vuonna 1890 valmistuneen vanhan tiilirakennukset välipohjissa on käytetty ajan tapaan höyrysulkuna kivihiilitervaa. Aine on rakennusteknisesti niin vaikeassa paikassa, että sen poistaminen vaatii suuria purkutöitä.

– Jos taloa ryhdytään purkamaan siinä mitassa kuin olisi tarpeen, talo voi hajota kokonaan, Ryth kuvaa ongelman laatua ja laajuutta.

Vanha kasarmi peruskorjattiin käräjäoikeuden käyttöön oikeustaloksi vuonna 1996. Rythin mukaan peruskorjauksen suunnittelijat tiesivät, että vanhassa rakennuksessa oli käytetty kivihiilitervaa höyrysulkuna.

– Kivihiilitervan jättäminen paikoilleen oli ihan harkittu päätös. Esimerkiksi terveysviranomaiset arvioivat tuolloin, ettei aineesta ole mitään haittaa, hän kertoo.

– Tietenkin meille kaikille on ollut yllätys, että tällainen tilanne on päässyt syntymään, Ryth jatkaa.

Valtioneuvosto on päättänyt yhdistää Lappeenrannan ja Imatran tuomiopiirit. Samoin yhdistetään maakunnan poliisipirit.

Rythin mukaan myös tilakysymyksiä joudutaan miettimään varsinkin Lappeenrannassa uudestaan. Esimerkiksi poliisille on Lappeenrannassa etsitty uusia tiloja jo pitkään.

– Lappeenranta ei ole kuitenkaan sen paremmin oikeus- kuin sisäministeriönkään papereissa kovin kärjessä hankkeiden kiireellisyyslistoilla, Ryth muistuttaa.

MARLEENA LIIKKANEN

Kuvateksti

Rakuunamäen oikeustalossa ongelmia on aiheuttanut vuonna 1890 rakennetun vanhan tiilikasarmin välipohjissa kosteuseristeenä käytetty kivihiiliterva.

Kirjoittaja:
Matti Saarela