Joulukauppa oli edelleen vilkasta Etelä-Karjalassa

Venäläisten ostosmatkailu jatkuu vilkkaana. Etelä-Karjalan Osuuskaupan myynti kasvoi joulukuussa 17 prosenttia.

JYRKI NUOTTIMÄKI

ETELÄ-KARJALAN kauppojen joulumyynti oli varsin vilkasta. Nyt kauppa odottaa venäläisiä ostosatkailijoita alennusmyynteihin.

Etelä-Karjalan Osuuskaupan joulumyynti kasvoi voimakkaasti joulukuussa. Toimitusjohtaja Ahti Manninen kertoo osuuskaupan myynnin kasvaneen koko Etelä-Karjalassa peräti 17 prosenttia joulukuussa verrattuna edellisvuoteen.

– Olemme tähän tulokseen enemmän kuin tyytyväisiä. Myynnin kasvua edesauttoi se, että venäläisiä on ollut liikkeellä hurjasti.

Mannisen mukaan esimerkiksi Lappeenrannan Prisman pihassa on totuttu näkemään viisi venäläisbussia päivässä, mutta joulun jälkeisenä aamuna parkissa seisoi 18 bussia.

– Se kuvaa mielestäni sitä, että venäläisten kauppa-asioinnin osuus kasvaa edelleen. Venäjän talous kasvaa ja se tuo monille ihmisille lisää ostovoimaa. Halua ostosmatkailuun näyttää olevan, Manninen arvioi.

– Pääosa myynnin kasvusta tulee edelleen eteläkarjalaisilta asiakkailta, mutta venäläisten tekemien ostosten määrä meidän liikkeissä ja varmasti muuallakin on kasvanut edellisvuodesta arvioilta 50 prosenttia.

– Positiivisella mielellä lähdemme tähän vuoteen. Talousnäkymä Etelä-Karjalassa on hyvä. Kauppa ja ravintolamaailma näkevät alkavan vuoden kehityksen hyvänä, Manninen vakuuttaa.

BILTEMAN myymälän johtaja Petri Sorokin on myös tyytyväinen liikkeen avauskuukausista Lappeenrannassa, vaikka vertailukohtaa edellisvuoteen ei ole.

– Joulukuu oli meille selvästi marraskuuta vilkkaampi, ja myynti painottui vapaa-aikapuolelle.

Sorokinin mukaan kilpailu on täällä kovaa, ja uutena toimijana olemme varautuneet siihen, että menee oma aikansa ennen kuin meidät täältä löydetään. Nyt odottelemme venäläisten asiakkaiden ryntäystä, Sorokin sanoo.

– Olemme tehostaneet markkinointiamme venäläisille asiakkaille, ja odotamme siltä suunnalta isoa asiakasvirtaa jo ennen kevättä, joka on ollut perinteisesti meidän parasta sesonkikautta.

URHEILUVÄLINEKAUPPA on kärsinyt leudosta alkutalvesta ja se näkyy alan liikkeissä, jotka ovat kasvattaneet liikeneliöitään Lappeenrannassa.

– Joulukauppaa tehtiin edellisvuoden tahtiin, mutta pitää muistaa, että myös silloin oli leuto sää. Se vaikutti etenkin välinekauppaan, sanoo Urheilu-Koskimiehen myymäläpäällikkö Juha Karhumäki.

– Niin kävi nytkin, mutta esimerkiksi lahjakorttien myynti on ollut selvästi plussalla. Niillä välineostokset tehdään sitten myöhemmin lumien tultua.

Karhumäen mukaan sään armoilla kun ollaan, pitää etsiä toisenlaisia tuotevalikoimia, jotka sopivat sulaan ja pimeään kauteen.

– Esimerkiksi valolaitteiden, kävelysauvojen, erilaisten luistinten ja fanituotteiden myynti oli vilkasta.

– Venäläiset tuovat vuodenvaihteen viikoille oman lisänsä, ja heitä näyttää taas olevan tupa täynnä, Karhumäki kommentoi keskiviikkona.

INTERSPORTIN kauppias Mika Laitinen on myös tyytyväinen joulun kaupankäyntiin.

– Koko myynti yrityskohtaisesti Lappeenrannassa on kasvanut jopa 40 prosenttia, mutta se kasvu tulee luonnollisesti Myllymäen uuden myymälän ansiosta. Vertailukelpoinen kasvuluku edellisvuoteen lähentelee kymmentä prosenttia, Laitinen kertoo.

Anttilan tavaratalon johtaja Viljo Toivanen kertoo joulumyynnin sujuneen odotuksia vastaavasti.

– Myynti oli meillä edellisvuoden kaltainen. Kasvua ei ole, mutta se johtuu koventuneesta kilpailusta. Myymäläpinta-alat kasvoivat viime vuonna niin hurjasti, ettemme odottaneet myynnin kasvua tälle vuodelle.

Toivasen mukaan markkinakakkua jaetaan vielä tänä vuonna, mutta hän uskoo Anttilan tavaratalon pärjäävän kilpailussa.

Kilpailun kokee kovana myös Euromarketin kauppias Jukka Nieminen.

– Jäimme Kaakkoiskaaren myymälässä koti- ja vapaa-aikatavaroiden ryhmässä viime vuoden myynnistä noin 8 prosentin päähän, mutta olemme tyytyväisiä ruokapuolella saatuun noin 4 prosentin kasvulukuun. Ruuan osuus kokonaismyynnistämme on kuitenkin 75 prosenttia, Nieminen laskee.

Niemisen mukaan Puhakankadun myymälässä kasvua saatiin myös vapaa-ajan ja kodinkoneiden ryhmässä.

– Lappeenrantaan on tullut paljon erikoistavaramyymälöitä, ja jos aikoo pärjätä, pitää olla hyvä ja hereillä, koska uudet liikkeet joka tapauksessa vievät oman osuutensa.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki