Kalevalaista sykejumppaa

Omenapuutarhan teatterissa tsunamista ja sotalapsista kerrotaan Kalevala-mitassa.

ANNA ONALI

LAPPEENRANTA. Vanhan puutalon kammarissa kaikuvat runot. Ensin lausuu yksi, häntä nousee säestämään toinen. Lopussa runo saa voimaa, kun koko ryhmä tempautuu ylös penkeistä ja lausuu yhdessä.

Ollaan Omenapuutarhan teatterissa Lappeenrannan Kourulassa. Tämä vanha puutalo on Aira Grénin ja Raija Mäkelä-Eskolan lapsuudenkoti. Täällä lausutaan Kalevala-mittaisia runoja.

Runoista vain yksi on peräisin 1400-luvulta. Loput ryhmäläiset ovat kirjoittaneet itse.

– Kalevala-kieli on monipuolinen. Turussa on tehty jopa oikeuteen Kalevala-mittainen puolustuspuhe, joka meni läpi, Raija Mäkelä-Eskola kertoo.

Kansalliseepokseen yhdistetty kielikoodi muuntuu moneksi. Kalevala-mitta taipuu yhtä hyvin savon murteelle kuin slangiksi tai pilkkarallin säkeiksi.

Omenapuutarhan teatterissa lausujat kertovat Kalevala-mitassa muun muassa tsunamista, sotalapsista, luonnosta ja arkisista tapahtumista.

– Kalevala-mitta täytyy elvyttää nykykäyttöön. Kalevala kirjana tyrehdyttää kielenkäytön, Mäkelä-Eskola tuumaa.

Kalevala-mitta on tyypillisesti yhdistetty Karjalaan. Mäkelä-Eskola kertoo, että käsitys on osittain virheellinen.

– Kieli on lähtöisin Länsi-Suomesta ja siellä se on myös säilynyt paremmin. Länsi-Suomi on ollut uskonnollisesti suvaitsevaisempi.

Karjalassa muun muassa Kalevala-mittaisen puheen katsottiin olevan pakanallista. Sen takia se yritettiin tukahduttaa.

Omenapuutarhan runonlausujat katsovat jo ystävänpäivää kohti. Silloin ohjelmassa on runomatinea Maijan kekkereillä. Matinea on hatunnosto Maija Karkialle, joka on kirjoittanut matineaan yksitoista runoa.

Matinean suunnittelusta ja ohjauksesta vastannut Raija Mäkelä-Eskola haluaa herättää katsojissa tunnemuistoja, jotka ovat muotoutuneet elämän varrella.

Mäkelä-Eskolan väitöskirja käsitteli yleisön tunneresonanssia. Väitöskirjaa varten Mäkelä-Eskola mittasi yleisön pulssia pitkin näytöstä.

– Erään naiskatsojan pulssi oli korkeimmillaan 150, silloin kun hän nauroi. Suru ja keskittyminen laskevat pulssia, Mäkelä-Eskola selittää.

– Haluan saattaa katsojan sykejumpalle.

l l l

Runomatinea Maijan kekkereillä järjestetään Omenapuutarhan teatterissa Lappeenrannassa (Lemmikinkatu 14) 3.2. kello 14.30, Savitaipaleen Suvannossa 9.2. kello 14.30 ja Lemin koulukeskuksen auditoriossa 14.2. kello 18.

Anna Onali

Kuvateksti

Maija Karkia ja Aira Grén harjoittelevat runomatineaa varten. Omenapuutarhan teatteri on Grénin lapsuudenkoti. Siellä huonekaluja siirreltiin jo entisaikaan, aivan kuin pöydät ja tuolit olisivat olleet lavasteita.

Kirjoittaja:
Anna Onali