Lappeenrannan kaupunki ei päästä gryndereitä Linnoitukseen

Kaupunginhallituksen tulevaisuusjaosto suhtautuu erityisen pidättyvästi Linnoituksen uudisrakentamiseen. Asuntojakaan ei haluta alueelle lisää. Tapahtuma-areenan rakentaminen Pallonlahteen otetaan selvitettäväksi.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Grynderit ja muut rakentajat eivät pääse mellastamaan historiallisessa Linnoituksessa. Kaupunginhallituksen tulevaisuusjaosto esittää erittäin tiukkoja suunnitteluohjeita asemakaavavalmistelun pohjaksi. Uudisrakentamista ei alueelle juurikaan haluta.

Jotkut virkamiehet väläyttivät viime syksynä useita uusia rakennuksia Linnoituksen alueelle, mutta tulevaisuusjaosto tyrmää ne ajatukset.

Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen esitti yhdeksän kohdan suunnitteluperiaatteet, joista jaosto oli alustavasti keskustellut ennen joulua.

Poliitikoista koostuva tulevaisuusjaosto hyväksyi ne yksimielisesti. Kaupunginhallitus päättää niistä lopullisesti lähiaikoina, ja kaavoitusosasto aloittaa asemakaavan valmistelun.

– Ydinasia on, että kaupunki ei myy Linnoituksesta maata, uudisrakentamiseen suhtaudutaan erityisen pidättyvästi ja asuntojen määrää ei lisätä, Miettinen tiivistää periaatteet.

Linnoituksen uudisrakentaminen on hänen mukaansa mahdollista hyvin tarkan harkinnan perusteella ja vain yleiseen julkiseen käyttöön. Esimerkkinä hän mainitsee Tali-Ihantala-keskuksen, joka voisi tarvita lisärakennusta.

Maanomistuksesta on ainoa poikkeus ortodoksinen seurakunta, joka omistaa oman tonttinsa.

– Kaupungin maa-alueet eivät tule olemaan missään olosuhteissa kaupan.

Linnoituksessa on voimassa niin kutsuttu Keisarin kaava vuodelta 1892. Miettisen ja tulevaisuusjaoston mielestä kaupunginosaan tarvitaan nyt asemakaava.

Valtuusto hyväksyi uuden asemakaavan kymmenisen vuotta sitten kovan keskustelun jälkeen, mutta ympäristökeskus jätti sen vahvistamatta.

Silloisessa asemakaavassa oli runsaasti uudisrakentamista, mutta kaupunginhallitus ei uusia rakennuspaikkoja hyväksynyt, ja kanta jätettiin silloin avoimeksi. Miettisen mukaan kaupungin mielipide uudisrakentamiseen on ollut koko ajan tiukka.

Tulevaisuusjaoston puheenjohtaja Jukka Pesu (kok.) pitää tärkeänä suunnitteluohjeita, joilla Linnoituksen kehittämisen taakse saadaan kaikki tahot: poliittiset päättäjät, museovirasto ja ympäristöväki. Linnoituksessa on edettävä varman päälle.

– Olemme halunneet laatia periaatteet, joilla kunnioitetaan Linnoituksen henkeä eikä missään tapauksessa lähdetä lisärakentamisella muuttamaan sen olemusta.

Jaoston varapuheenjohtaja Raimo Paalanen (sd.) näkee yhtenä mahdollisena rakentamispaikkana palaneen Maaherrantalon tontin. Suunnitteluohjeiden mukaan rakentaminen on mahdollista yleiseen käyttöön vain kortteleissa, joilla on joskus historian eri vaiheissa sijainnut rakennuksia.

Paalanen ja Pesu toteavat molemmat, että radiotalon ja Etelä-Karjalan museon välille ei rakenneta, ja aukio säilyy. Ajatus sen rakentamisesta pullahtaa esille aika ajoin.

He odottavat nyt kaavoittajilta toteuttamiskelpoisia esityksiä. Tulevaisuusjaostossa oli esillä villejäkin ajatuksia, kuten parkkitilojen rakentaminen Linnoituksen alle. Pesun mukaan se ratkaisisi liikennejärjestelyt kerralla, mutta ei välttämättä ole toteuttamiskelpoinen.

Tulevaisuusjaosto kaipaa asemakaavaluonnoksen valmistuttua laajaa kansalaiskeskustelua. Paalanen uskoo asian kiinnostavan oikeasti kaupunkilaisia.

Kesäteatterin toiminnan kehittämisestä nykyisellä paikallaan ollaan yksimielisiä, ja kaupungin talousarviossa on jo rahat investointia varten.

Sen sijaan Pallonlahdelle kaavailtu tapahtuma-areena herättää keskustelua. Tulevaisuusjaosto esittää sen selvittämistä. Sataman massa- ja musiikkitilaisuudet siirtyisivät mahdollisesti Linnoituksen länsirannalle.

– Nykyisin alue on tyhjän panttina. Kaupunkikuvan kannalta areena olisi kyllä hieno juttu, mutta alue saattaa käydä pieneksi. Pallonlahtea on tarkoitus täyttää, ja silloin alue suurenisi, Raimo Paalanen toteaa.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Linnoitusta ei haluta pilata uudisrakennuksilla. Myös liikennöintiä aiotaan rajoittaa alueella. Tulevaisuusjaosto esittää asemakaavavalmistelulle tiukkoja suunnitteluohjeita.

LINNOITUKSEN ASEMAKAAVAVALMISTELUN PERIAATTEET

1. Linnoituksen maa-alueet pidetään kaupungin omistuksessa.

2. Uudisrakentamiseen suhtaudutaan pidättyvästi. Rakentamista voidaan harkita yleiseen julkiseen käyttöön kortteleissa, joissa historian eri vaiheissa on sijainnut rakennuksia.

3. Asuntojen määrä pysytetään nykytasolla.

4. Linnoituksen aluetta kehitetään ensisijaisesti matkailu-, kulttuuri- ja kädentaitoja sekä käsityöammatteja tukeviin julkisiin käyttötarkoituksiin, joilla edistetään alueen vetovoimaa ja palvelutarjontaa.

5. Arkkitehtuuripoliittisen ohjelman linjauksia sovelletaan alueen suunnittelussa.

6. Ympärivuotista käyttöä halutaan lisätä.

7. Kesäteatteria kehitetään nykyisellä paikallaan.

8. Linnoitukseen ja sen lähialueille halutaan lisää tapahtumia ja vierailijoita. Selvitetään massa- ja musiikkitapahtumien siirtoa Kaupunginlahdelta Linnoituksen länsirannalle tapahtuma-areenaan.

9. Moottoriajoneuvojen liikennöintiä alueelle tullaan rajoittamaan.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen