Katsojamäärä romahti Lappeenrannassa

Teatteri Imatra vetää ennätysyleisöä kepeällä ohjelmistolla. Pieni Imatra päihittää 25 000 katsojallaan 21 000 katsojan pohjanoteeraukseen vaipuneen Lappeenrannan kaupunginteatterin. Katsomot ovat tyhjentyneet jo viisi vuotta.

ANNE KOTIHARJU

Kaupunginteatterin yleisömäärä romahti viime vuonna ilmeisesti kaikkien aikojen pohjanoteeraukseen, 21 243:een. Katsomot ammottivat reilusti yli puolityhjinä.

Edellisenä vuonna katsojia oli vielä 30 531 (täyttöaste 51 prosenttia). Yleisö on vähentynyt vuodesta 2003 lukien, jolloin katsojia oli peräti 48 180. Viime vuonna katsojaluku luisui jo keväällä 11 726:een, jolloin täyttöaste jäi 37 prosenttiin.

Kesällä aloittaneen uuden teatterinjohtajan Jari Juutisen mielestä katsojakierrettä oli mahdotonta enää kääntää voiton puolelle.

– Keväällä kertyy kaksikolmasosaa katsojista. Ei sitä pudotusta olisi kirinyt pirukaan enää syksyllä kiinni. Vuoden ohjelmistoon ehti kaksi omaa valintaani, enkä ota vastuuta edeltäjäni Antti Majanlahden ratkaisuista. Nyt on aloitettava alusta. Ovat nuo katsojaluvut semmoisia.

Viiden vuoden hupenemaa ei korjata hetkessä.

– Jollakin Rakkaalla Lotalla – ehkä – saisi luvut hetkellisesti nousuun, mutta pitemmän päälle ei sillä mitään ratkaistaisi. On kasvatettava kokonaan uusi katsojasukupolvi.

– Lappeenrannan teatteri on keskellä sitä murrosta, mikä ihan kohta tulee muuallekin maakuntateattereihin. Väestö vähenee, nuoret muuttavat pois. Tässä myllerryksessä on lähdettävä hakemaan uutta suomalaista maakuntateatteria.

– Teatteri on tehtävä omalle paikkakunnalle merkittäväksi, sen on kommunikoitava alueen kanssa. Kaudellani yritetään löytää uudet katsojat ja säilyttää vanhat jollain muulla tavalla kuin tarttumalla siihen halvimpaan televisioviihteeseen. Kajaanin teatterikin on menestynyt sillä, ettei se ole aliarvioinut yleisön älykkyyttä.

ANTTI MAJANLAHTI antoi myös alueen asukkaille sapiskaa teatterin hylkäämisestä.

– Tässä olen jyrkästi eri mieltä. Yleisöä en halua syyttää. Jos teatteri ei onnistu tekemään itseään mielenkiintoiseksi, se ei ole katsojan vika, sanoo Juutinen.

Juutisen valinta, syksyllä ensi-iltansa saanut Woyzeck on vetänyt hieman alle puolia salillisia (täyttöaste 43,8), Veeran kammarin Yksinen-näytelmä samoin.

Viime vuonna sai eniten katsojia, 4 738, Paljon onnea vaan (täyttöaste 39,3). Rauhan Ruhtinaalla oli 2 812 katsojaa (täyttöaste 37,1).

Voi vallatonta sai 1 334 katsojaa (26,7), Koivu, Sputnik ja tähti 589 (35,4) sekä Victor/Victoria 1 926 (33,5).

Jukola-salin vierailuista B.Virtanen veti kolmeen näytökseensä täydet salit. Surkeasti yleisöä houkutteli sen sijaan Toivo, Tuulikki ja Tekla, jonka neljä esitystä keräsi 354 katsojaa (21,3).

Veeran kammarissa Olga veti 1 912 katsojaa (89,8).

TEATTERI IMATRA ylsi 25 335 katsojaan. Vuosi alkoi Mies se on vainajakin näytelmällä, jonka yhdeksän esitystä olivat loppuunmyydyt ja katsojia kertyi 1 554. Huippusuosittu kesän Kruunupuisto sai 15 224 yleisön ja täyttöaste oli hulppeat 92. Myös Tähdet tähdet veti hyvin yleisöä, 5 348, ja täyttöaste oli 91.

Teatterinjohtaja Antti Vartiala myhäilee.

– Ylöspäin vielä mennään tänä vuonna. On kyse myös ohjelmistovalinnasta. Ikävä kyllä joutuu miettimään sitä kautta, että mitä yleisö haluaa nähdä. Olemme tehneet päätöksen, että emme tee teatteria tyhjille saleille vaan yleisölle. Se on meidän valinta.

Katsojaluvut ovat kuitenkin mystiikkaa.

– Ei ole olemassa mitään varmaa kassamagneettia.

– Meillä Imatralla menee nyt erittäin hyvin ja tulevaisuus näyttää hyvältä. Ehkäpä voisi katkaista ikuisen teatterin lopettamiskeskustelun. Suomessa on paljon Imatran kaltaisia pieniä teattereita, jotka taistelevat olemassaolostaan. On hienoa, että Imatra on pitänyt kiinni omastaan.

Teatteri Imatran markkinointipäällikkö Susanna Laine kertoo, että ensi-iltaan tulevan My Fair Ladyn lipuista jo 60 prosenttia on varattu.

– Joku voi kysyä, että mikä on oikeaa taidetta ja teatteria. Meidän mielestä sellainen on teatteria, mitä ihmiset haluavat nähdä. Pitää kuluttajaakin kuunnella. Näin pienellä henkilöstöllä lähemmäs 90 prosentin täyttöaste on ihan huippu.

ARI NAKARI

Kuvateksti

Rauhan ruhtinastakin esitettiin väljille katsomoille, täyttöasteeksi jäi 37,1. Jarno Kolehmainen ja Liisa Vuori tunnelmoivat.

Lappeenrannan kaupunginteatterin katsojat

2007 21 243 katsojaa

2006 30 531

2005 38 610

2004 38 456

2003 48 180

2002 33 399

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju