Kulttuuriskaba nimeltä teatterin teko

Lappeenrannan kaupunginteatteri sai nykyiset tilansa elokuvateatterista. Jukolasta käytiin pitkä vääntö 1970-80-luvun vaihteessa.

LEENA SALLINEN

Lappeenrannan kaupunginteatteri siirtyi nykyisiin tiloihinsa syksyllä 1982. Tilat saneerattiin Jukola-nimisen elokuvateatterin kiinteistöön. Siitä muistumana kaupunginteatterin pääsali on nimeltään Jukola-sali.

Monilla lappeenrantalaisilla on kaupunginteatterin teosta paljon muitakin muistoja. Se oli kiihkeän kulttuuridebatin aihe jo 1970-luvun loppuvuosina.

Silloin Lappeenrannan kaupunginteatteri toimi vuokratiloissa Lappeenrannan työväentalossa, joka oli vanha puutalo Snellmaninkadun ja Oksasenkadun kulmauksessa.

Kaupunginteatterin lähtölaskenta vuosikymmenien tyyssijastaan alkoi kun Lappeenrannan työväenyhdistys ryhtyi suunnittelemaan talonsa purkamista ja uuden työväentalon tekoa sen tilalle.

Samoihin aikoihin alkoi kaupunginteatterin uudistilojen etsiminen. Vuonna 1977 asiaa pohtimaan nimettiin toimikunta. Se antoi syyskuussa 1978 loppuraporttinsa, jossa Jukolan saneerausta pidettiin parhaana vaihtoehtona.

Jukolakin oli työväenyhdistyksen kiinteistö. Kaupunki osti sen viidellä miljoonalla eurolla. Jukolan saneerausta vatvottiin vuosia. Samaan aikaan Kari Paukkusen johtama kaupunginteatteri herätti esityksillään valtakunnallista huomiota ja paikallista kohua.

28. lokakuuta 1980 Lappeenrannan kaupunginvaltuusto viimein päätti saneerata Jukolan. Se käärittiin kaupungin historian kalleimpaan talonrakennuspakettiin. Valtuusto päätti rakentaa 71 miljoonalla markalla sekä kaupunginteatterin että kaupungintalon.

Kaupunginteatterin tilat tehtiin Jukolaan 24 miljoonalla eurolla. Niitä odotellessa Paukkunen meinasi lähteä maineikkaan ensemblensä kanssa muihin teattereihin. Teatteri lähti kuitenkin vain Linnoitukseen viettämään evakkovuotta kun työväentalo pantiin sen alta nurin.

Jukolan saneeraus oli pitkälti uudisrakentamista. Työ valmistui vuonna 1982.

Kaupunginteatterin ensimmäinen ensi-ilta ihkaomissa tiloissa oli 25. syyskuuta 1982. Näytelmä oli Hevosen tarina.

Teatteritalo vihittiin käyttöön 4. joulukuuta 1982.

– Kaupunginteatterin 33 vuokralaisvuotta siirrettiin virallisesti menneisyyteen, raportoi Etelä-Saimaa seuraavana päivänä.

ES-ARKISTO

Kuvateksti

Lappeenrannan kaupunginteatterin henkilökunta järjesti lokakuussa 1980 mielenosoituksen, kun Jukolan remontti teatteriksi uhkasi viivästyä rahapulan takia.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen