Pekka Lukkari nousi yllättäen Joutsenon valtuuston johtoon

Muut ryhmät eivät halunneet enää Tuula Partasen jatkavan puheenjohtajana. Keskustaryhmä oli näreissään muiden puuttumisesta valintaan. Kahdeksan keskustalaista kannatti Mietinsaaren liittämistä Ruokolahteen.

URPO LAANINEN

JOUTSENON kaupunginvaltuusto yllätti jälleen maanantai-iltana. Jokavuotinen puheenjohtajien valinta ei ollutkaan rutiinijuttu. Kaupunginvaltuusto vaihtoi puheenjohtajaa ja valitsi yksimielisesti tehtävään keskustaryhmän vetäjän Pekka Lukkarin.

Kolme viimeistä vuotta valtuustoa johtanut Tuula Partanen (kesk.) olisi halunnut jatkaa, mutta ei pitänyt luopumistakaan vaikeana. Asiasta sovittiin viime lauantaina.

Uusi puheenjohtaja Pekka Lukkari arvioi, että puheenjohtajavaihdoksen taustalla oli Tuula Partasen voimakas tapa tehdä politiikkaa, mikä aiheutti voimakkaan vastareaktion.

– Keskustan ryhmä halusi rauhoittaa tilanteen, kun nyt eletään tärkeitä aikoja.

Keskusta olisi toivonut Tuula Partasen jatkavan puheenjohtajana, ja se oli Lukkarin mukaan jopa sydämistynyt siihen, että muut sotkeutuivat puolueen sisäiseen valintaan.

– Siitä oltiin vähän katkeria. Muilta ryhmiltä tuli konsulttiapua, vaikka sitä ei välttämättä pyydetty.

Pekka Lukkari kannatti keskustaryhmän enemmistöstä poiketen yhdistymistä Lappeenrannan kanssa. Hän peräsi kiitospuheessaan hyvän ilmapiirin luomista, jotta kuntaliitoksen valmistelu voidaan hoitaa menestyksellisesti eteenpäin.

– Olen varmaan hajuton, väritön ja mauton kompromissi, hän kommentoi valintaansa uudeksi puheenjohtajaksi.

Lukkarille tehtävänsä jättänyt Tuula Partanen sanoi kokeneensa ongelmaksi, että hänen puheoikeuttaan haluttiin rajoittaa valtuuston puheenjohtajana.

– Rivivaltuutettuna voin nyt pitää puheenvuoroja, eikä kukaan voi sanoa, että käyttäisin valtaani väärin.

Partanen sanoi, että hän keskittyy nyt keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtajana vetämään puolueen vaalityötä.

– Uutta verta on etsittävä ja katsottava eteenpäin.

Tuula Partaselle olisi tullut hallituksen tai valtuuston puheenjohtajana kaksitoista vuotta, jos hänet olisi valittu jatkamaan tehtävässä.

– Se on pitkä rupeama. Muutoksia aina tarvitaan. Esitin jo aikoinaan Pekka Lukkaria valtuuston puheenjohtajaksi.

Joutsenon kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajina jatkavat entiset eli Markku Huotarinen (sd.) ja Pentti Belinskij (kok.).

Helmikuun valtuusto valitsee Pekka Lukkarin tilalle uuden jäsenen kaupunginhallitukseen. Siihen asti tehtävää hoitaa varajäsen Kai Paavilainen (kesk.).

Mietinsaaren yhdentoista vakituisen asukkaan pyyntö liittyä Ruokolahteen sai aikaan äänestyksen. Kahdeksan keskustan valtuutettua esitti, että Joutseno toteaisi Mietinsaaren siirtymisen Ruokolahteen tarkoituksenmukaiseksi ja kannattaisi 11 vakituisen asukkaan toivomaa osakuntaliitosta.

Valtuuston enemmistö vastusti sitä kuitenkin äänin 26-8.

– Toimittaisiin nyt linjakkaasti. Ei Lappeenranta sorru, jos Mietinsaari liitetään Ruokolahteen. Perustelut kyllä kestävät, keskustan Mikko Kokko sanoi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) muistutti, että Joutseno yhdistyy kokonaisena Lappeenrantaan. On uusien päättäjien tehtävä ottaa kantaa, jos uusia esityksiä vielä tehdään.

Mietinsaarelaisten esitystä kannattivat Kokon lisäksi Tuula Partanen, Anni Kekki, Riitta Munnukka, Kai Paavilainen, Heikki Pellinen, Heikki Seppänen ja Tapio Suojapelto.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Joutsenon kaupunginvaltuuston uusi puheenjohtaja Pekka Lukkari toivoo hyvää ilmapiiriä kuntaliitoksen valmistelussa.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen