Punamustat viirit komistavat maakuntataloa

Etelä-Karjalan liiton virkamiehillä on hulppeat näkymät Lappeenrannan kattojen yläpuolella. Maakuntatalon alakerrassa palvelee matkailu- ja yrityspalveluneuvonta. Yksityinen saunaosasto on vielä rakenteilla.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Kauppakadun varrella liehuvat nyt Etelä-Karjalan punamustat maakuntaviirit. Etelä-Karjalan liitto muutti joulun alla uuden maakuntagallerian viidenteen ja neljänteen kerrokseen, jossa ovat myös Kaakkois-Suomen TE-keskuksen uudet toimistotilat.

Etelä-Karjalan liiton virkamiehillä on maakuntatalon yläkerroksissa hulppeat näkymät yli Lappeenrannan kattojen. Kaakkois-Suomi-Venäjä-naapuruusohjelman johtaja Päivi Ilves voi kuvitella näkevänsä kulmahuoneestaan Venäjälle asti kirkkaalla säällä.

Sen sijaan maakuntajohtaja Timo Puttosen näkymät ovat vaatimattomammat: naapuritalojen kattoja, hotelli Lappee ja vesitorni.

Talon toisessa päässä suunnittelujohtaja Arto Hämäläinen voi katsella omasta kulmahuoneestaan monipuolisemmin kaupunkia. Lappeen kirkon kellotapulin takana häämöttää Saimaa.

Maankäyttöosasto pääsi nyt yhteisiin tiloihin muiden kanssa. Aikaisemmin sen virkamiehet työskentelivät erillään Viljelytalon vinttihuoneessa. Hämäläinen ja kaavoituspäällikkö Marjo Wallenius sanovat, että näkymät huononivat, sillä aikaisemmin heillä oli hienommat Saimaa-näkymät.

Etelä-Karjalan liiton tiloissa vallitsee vielä melkoinen sekamelska, sillä useimmat ihmiset pääsivät joulupyhien takia järjestelemään papereitaan ja huonekalujaan vasta keskiviikkona.

Tiedottaja Ritva-Liisa Rantonen ja hallintopäällikkö Pirkko Kostamo sanovat, että työt kuitenkin sujuvat normaaliin tahtiin ja tietoyhteydet pelaavat. Maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristökin piti uusissa tiloissa ensimmäisen kokouksensa joulun ja uudenvuoden välipäivänä.

– Sähkö- ja ilmastointityöt jatkuvat vielä pari viikkoa, Rantonen toteaa.

Joulun seutuun oli hyvä muuttaa, sillä se on maakuntaliitossa vuoden hiljaisinta aikaa.

Työhuoneiden keskellä on uusimmalla tekniikalla varustettu kokoustila, jossa maakuntahallitus pitää jatkossa kokouksiaan. Maakuntaliiton toimistossa työskentelee 27 ihmistä 700 neliön tiloissa, jotka maksoivat noin 1,5 miljoonaa euroa.

TE-keskus muutti maakuntataloon samanaikaisesti Etelä-Karjalan liiton kanssa joulun alla. Avokonttorissa työskentelee 15 ihmistä.

Yritystutkija Leena Hyrylä kertoo, että asiakkaiden vastaanotto on keskitetty alakertaan, jossa työskentelee koko ajan yksi ihminen.

– Meidät on helpompi löytää maakuntatalosta kuin entisestä paikasta. Toimimme yhden oven periaatteella, mikä helpottaa asiointia. Asiantuntijat ovat paikalla samassa talossa, kun heitä tarvitaan. Uusi vuosi, uusi kuosi meille, Hyrylä sanoo.

Myös Etelä-Karjalan liiton tiloihin tullaan alakerran matkailu- ja yrityspalvelupisteen kautta.

Maakuntataloon ovat muuttaneet myös Lappeenrannan seudun yrityspalvelu ja muita kaupungin yrityksiä. Sen sijaan Mediakolmion toisen kerroksen tilat ovat vielä tyhjillään. Kuudennen kerroksen saunaosaston rakennustyöt jatkuvat vielä.

Etelä-Karjalan liitolla ei ole sen kanssa mitään tekemistä. Lounge 24-saunaosaston omistaa muutamien yksityishenkilöiden yritys, joka vuokraa sitä kenelle tahansa. Kylpemään pääsee vasta helmikuun puolella.

Yläkertaan sijoittuu myös rakennuttajakonsultti JS Consult Oy:n pieni toimisto. Maakuntatalossa on toimistotiloja yhteensä noin 3 000 neliötä.

PEKKA HÖLKKI

Kuvatekstit

Etelä-Karjalan liiton uudet tilat ovat täysin valmiit parin viikon päästä. Tiedottaja Ritva-Liisa Rantonen (vas.) ja hallintopäällikkö Pirkko Kostamo toteavat, että työt sujuvat kuitenkin normaalisti.

Maakuntaviirit liehuvat Kauppakadun varrella. Kuva suunnittelujohtaja Arto Hämäläisen huoneesta, oikealla Kauppakatu ja edessä Mutkakatu.

Päivi Ilveksen kulmahuone on lähes valmis. Verhot puuttuvat ikkunoista.

MAAKUNTATALO

6. kerros: JS-Consult Oy ja Lounge 24.

5. kerros: Etelä-Karjalan liitto ja virkistysaluesäätiö.

4. kerros: Etelä-Karjalan liiton Enpi-yksikkö ja Kaakkois-Suomen TE-keskus.

3. kerros: Etelä-Karjalan Yrittäjät, Lappeenrannan seudun yrityspalvelut Oy, Asianajotoimisto Kari J. Laine Oy, Lappeenranta Free Zone Oy ja Lappeenrannan Yritystila Oy.

2. kerros: Mediakolmio Oy ja Saimaan syöpäyhdistys.

1. kerros: Etelä-Karjalan matkailu Oy, matkailuneuvonta, yrityspalvelupiste, TE-keskus, Lappeenrannan seudun yrityspalvelut, Pro Agria Etelä-Karjala ja neuvottelutiloja.

Maakuntatalon osoite on Kauppakatu 40 D. Sisäänkäynti on Kauppakadun puoleiselta aukiolta.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen