Ruokolahden kunta aloittaa neuvottelut maanhankinnasta

TENHO TIILIKAINEN RUOKOLAHTI. Ruokolahden kunta aloittaa alustavat tunnustel

TENHO TIILIKAINEN

RUOKOLAHTI. Ruokolahden kunta aloittaa alustavat tunnustelut raakamaan ostamisesta yksityisiltä maanomistajilta uusien asuntoalueiden tarpeisiin. Kunnan teknisen johtajan Asko Niemeläisen mukaan kunnalla on tällä hetkellä keskustaajaman alueella kunnallistekniikan piirissä noin 70 tonttia. Osa tonteista on kuitenkin vaikeasti rakennettavissa ja markkinoitavissa.

Keskustaajaman sisällä ei ole tilaa uusille asuntoalueille, koska puistoja emme halua kaavoittaa asuntotuotantoon. Uusia kohteita on tällä hetkellä kaavailtu lähinnä Salosaaren puolelle.

Salosaaressa kyseeseen voisivat tulla kaava-alueen laajentaminen Freelandian suuntaan, Huuhkan alueen laajentaminen sekä Kyläjärventien varsi.

– Raakamaan kauppoja ei Ruokolahdella ole tehty yksityisten maanomistajien kanssa vuosiin. Kunnanhallitus on nyt antanut valtuudet neuvotella raakamaan hankinnasta muun muuassa juuri Kyläjärven suunnalla Salosaarella, Niemeläinen sanoo.

Hänen mukaansa uusien asuinalueiden kaavoittaminen ja rakentaminen jää Ruokolahdella kunnan tehtäväksi. Maanomistajien rahkeet eivät tähän ole oikein riittäneet, vaikka sekin olisi mahdollista maankäyttösopimusten myötä.

NIEMELÄISEN mielestä Huhtasenkylän alueelta ja Oritlammelta löytyy jatkossa tontteja pitkälle tulevaisuuteen. Huhtasenkylään on juuri kaavoitettu 40 uutta tonttia. Oritlammella taas tonttien kysyntä on viime aikoina ollut varsin vähäistä.

– Sitäkin pitää pohtia, kuinka paljon tontteja kannattaa pitää varannossa ja kuinka paljon tarvittavaan infrastruktuuriin kannattaa sijoittaa tietämättä onko tonteille kysyntää.

Myös tonttien vuokraaminen tulee pohdittavaksi. Tähän saakka kunta on suosinut omakotitonteissa ostoa, ei vuokraamista.

– Ainakin kallimmille tonteille harkitaan myös vuokraamismahdollisuutta.

Keskustaajaman laajentaminen Puumalantien toiselle puolelle ei Niemeläisen mukaan ole ainakaan lähitulevaisuudessa ajankohtaista.

– Nykyisessä osayleiskaavassa Puumalantien rakentamatonta puolta ei ole varattu asuntotuotantoalueeksi.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen