Tasihinin talo nykypäivään

Arvorakennus syntyi uudestaan peruskorjaamalla, entisöimällä ja konservoimalla. Lappeenrannan Kauppakadun puuempirekokonaisuus täydentyi. Käsityöläisten koulutusprojekti teki käsityöläisille toimitilat.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Helmi. Taito Etelä-Karjalan toiminnanjohtaja Eeva Haikala ei keksi osuvampaa sanaa kuvaamaan uudenkarhean 1800-luvun Tasihinin talon nykytilaa. Myös yksi yhdistyksen käyttöönsä saamista huoneista sattuu olemaan Helmi-niminen. Sen seinät ovat helmenharmaat, lattiahirret ruskeiksi ootratut, jonka seinäkerrostumia on jätetty näkyviin yhteen nurkkaan ja oven maalikerroksia samoin.

– Talossa on hyvä henki. Ja niin rauhallista. Historialliset kerrostumat suorastaan aistii, ihastelee tiloihin totutteleva Haikala. Viljelytalosta Kauppakadun varteen muuttanut yhdistys avautuu nyt kaupan ja gallerian kautta suoraan kadulle.

– Kyllä meidät on löydetty ja tiloja kiitelty.

VUOSINA 1824-1828 valmistunut Tasihinin talo vietti torstaina merkkipäivää. Rakennuksen peruskorjauksesta ja entisöinnistä sekä konservoinnista pääosin vastannut Korreka-projekti oli edennyt päätöstilaisuuteen, komeasti Raatihuoneelle.

– Tässä on koulutettu käsityöläisiä tekemällä kohde käsityöläisten käyttöön, sanoo projektikoordinaattori Auni Tyster.

– Jokainen tuon ajan rakennus on aarre. 1800-luvun rakennuskannasta on Suomessa jäljellä enää seitsemän prosenttia eli vain yksittäisiä kappaleita.

Suunnittelupäällikkö Pekka Oksman kaupungin tilakeskuksesta arvioi tulosta kiitettäväksi. On haastavaa saada nykytekniikka piilotettua, ja vanhat tilat muutenkin vastaamaan nykyajan vaatimuksia.

– Tasihinin talo on osa Kauppakadun puuempirerakennusten sarjaa, johon kuuluvat Raatihuone sekä Wolkoffin ja Hinkkasen talot.

Rapistuvan Hinkkasen talon kohtalo on vielä avoinna.

TASIHININ talon korjaus maksoi 1,6 miljoonaa euroa. Kaupungin lisäksi korjaukseen antoi rahaa Euroopan sosiaalirahasto, Kaakkois-Suomen TE-keskus ja ympäristökeskus.

Auni Tyster arvioi vanhan korjaamisen maksavan noin 4 000 euroa neliöltä.

– Pitää tehdä kaksinkertainen työ, ensin purkaa ja sitten korjata. Jos tämän olisi tehnyt rakennusliike, hinta olisi liikkunut kahden ja kolmen miljoonan euron välillä. Mutta eihän tällaista säilyttävää korjaamista voi rahassa mitata.

Paljon vanhaa on pystytty säästämään: lattiat, jotkut seinät, ovet, uunit.

– On tavallaan kuorittu 50-luku pois ja lopputulos ajoittuu lähelle 1900-luvun taitetta. On otettu ensimmäinen koristeltu kerros hirsiseinien päältä esiin.

YLLÄTYKSIÄ toi niin rakennus kuin koulutusprojektikin.

– Joku hyvältä näyttänyt seinä olikin ihan laho. Koulutuksessa taas ilmeni, että 15 kuukautta on aika lyhyt aika restaurointimestarin tutkintoon. Koulutuksen tarjonnut Aktivakin yllättyi, kun kouluttajia oli todella hankala löytää. Talo kuitenkin valmistui vähän etuajassa, ja osa avattiin jo ennen joulua.

Koulutus tuotti jo yhden täyden restaurointimestarin tutkinnon ja tuottaa toisen hetikohta.

– Ammattitaitoista väkeä on nyt koulutettu. Muutama ihan hurahti restaurointiin. Ei koulutus ainakaan hukkaan mennyt.

Tyster toivoo, että uusia restaurointikohteita löytyisi vaikka Linnoituksesta. Keisarinasema tai Hinkkasen talokin kelpaisivat mainiosti.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Työpaja on nimetty Auringoksi. Maija Koskimäki on ottanut tuntumaa uusiin tiloihin.

Tasihinin talossa

Taidekauppa Ideri

Galleria Laura

Taito Etelä-Karjalan Taito-kauppa, työpaja, toimistotiloja, verstas, makasiini kesäkäyttöön, käsityöyrittäjyyspalvelu.

Tiloissa kokoontuvat muun muassa lasten Taito-käsityökoulu sekä aikuisten käsityöklubi.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju