The Sound of Music on muuta kuin anarkismia

The Sound of Music -musikaalin ensi-ilta on Imatralla lauantaina. Suurin osa tositarinaan perustuvan musikaalin lipuista on myyty jo ennakkoon.

ANNA ONALI

IMATRA. Lavalla on seitsemän lasta. Mutta he eivät viiletä pitkin poikin, eivät hypi eivätkä pompi. He seisovat rivissä kuin sotilaat ja pysyttelevät kapteeni-isän pillinpuhalluksen päässä. Mutta kaikki muuttuu, kun näyttämölle astelee kotiopettajatar Maria.

Kohtaus on musikaalista The Sound of Music, jonka ensi-ilta nähdään Imatralla tänä lauantaina.

Musikaalissa on roolit seitsemälle lapselle. Jokaiseen rooliin valittiin kaksi näyttelijää karsinnoissa, jotka järjestettiin Imatralla. Karsintoihin osallistui 70 lasta.

Ohjaaja Petri Lairikko on ohjannut The Sound of Musicin aikaisemmin Seinäjoen kaupunginteatteriin.

– Musikaalin ihmiskohtalot ovat koskettavia ja lapset tuovat esitykseen ihanuutta. Tämä on romanttinen musikaali, Lairikko luonnehtii.

– Melko feminiinisiä määritteitä, hän naurahtaa sitten.

MUSIKAALISSA suurperhe jättää kotimaansa Itävallan paetessaan natseja. Ovatko he Lairikon mielestä anarkisteja?

– En näe niin. Kyse on siitä, että he ovat valmiita luopumaan kartanostaan ja kotimaastaan suojellakseen perhettä. Perhe pysyy yhdessä, Lairikko pohtii.

Musikaalissa otetaan toki kantaa natsien toimintaan, mutta musikaalin tarkoitus ei Lairikon mielestä ole juuttua vahvaan periaatetteeseen vastustaa natsismia.

– Ehkä tulkintatapani johtuu siitä, että oma perheeni on kaukana, Lairikko pohtii.

Kun oma perhe asuu Tampereella, sen merkitys korostuu sekä musikaalissa että omassa arjessa. Imatralla Lairikko viettää hotellielämää. Harjoitukset ja esitykset nielaisevat lähes koko päivän. Elämä on työntäyteistä.

Myös miespääosaa näyttelevä Kai Hyttinen on tullut Imatralle kaukaa. Kilpisjärvellä asuva Hyttinen arvostaa musikaalin tiivistä toteutusta. Näyttelijät ovat kiinni musikaalissa saman aikaa kuin mitä kesäteatteriproduktiot normaalisti kestävät.

Hyttinen kertoo herkistyvänsä lavalla helposti.

– En pysty katsomaan lapsia suoraan silmiin esityksen aikana, Hyttinen toteaa.

Arja Koriseva ja Kai Hyttinen ovat The Sound of Music -musikaalin kotiopettajatar ja kapteeni. Musikaaliin on myyty ennakkoon jo 14 000 lippua. Jäljellä on vielä 4 000 lippua.

Kirjoittaja:
Anna Onali