Urheilijapalkka meni, mutta Peking on yhä johtotähti

Matti Monosen urheilijabudjetti hupeni pieleen menneen viime kesän jälkeen. Pekingin olympiakisat pysyvät kuitenkin edelleen seiväshyppääjän kirkkaana tavoitteena.

JARMO HÄMÄLÄINEN

Viime kesä oli seiväshyppääjä Matti Monoselle yhtä pettymysten aikaa. Kovan harjoittelutalven jälkeen kesän tulokset jäivät vaisuiksi ja unelmat murenivat.

SM-kulta Lappeenrannan Kalevan kisoissa oli laiha lohtu, kun tulokset eivät riittäneet MM-kisamatkaan Japaniin. Kauden päätteeksi Ruotsi-maaottelussa Matti Mononen jäi ilman tulosta ja pisteitä ja sai kovan arvosteluryöpyn.

– Olihan se syksy aika kova aikaa. Ajattelin, että tässä kaikki sponsorit häipyvät, mutta onneksi niistä melkein kaikki vielä jatkoivat ja Team Finlandissa olikin kaksivuotiset sopimukset.

– Urheilijapalkan kuitenkin menetin viime kesän jälkeen ja se oli talouteen melkoinen lovi. Tillille tipahtanut 500 euroa kuussa on ollut aika tärkeä vakituinen tulo minulle, kun urheilu on ollut päätyö, Matti Mononen pohdiskelee Pekingin olympiavuoden alkaessa.

Kahdet MM-kisat ja yhdet olympiakisat käynyt Matti Mononen täytti runsas kuukausi sitten marraskuussa 24 vuotta. Uran parhaat vuodet pitäisi hänelläkin siis olla vielä edessäpäin.

Viime kesänä tuloskehitys kuitenkin pysähtyi ja epävarmuus hiipi mieleen. Yhdessä valmentaja-isän Markun kanssa tehdyt suunnitelmat eivät toimineet.

– Syksyllä neuvojia riitti ja Urheiluliiton valmennusjohtaja Jarmo Mäkeläkin sanoi jossain lehdessä, että minä harjoittelen suunnilleen päin persettä.

– Isän kanssa istuimme liiton herrojen kanssa alas, kävimme keskusteluja ja pääsimme jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen. Me selitimme harjoittelusysteemejä ja Mäkeläkin sanoi, ettei hän nyt sentään niin ollut aivan sanonut kuin lehdet kirjoittivat, Matti Mononen selvittää.

Matti Mononen jatkaa harjoitteluaan kohti Pekingin ensi kesän olympialaisia isä-Markun opeilla. Lisäksi Urheiluliiton leireillä valmennuskuvioon osallistuu entinen huippuhyppääjä, venäläinen Rodion Gataullin, joka viime keväänä havainnoi jo Monosella virheitä seiväskuoppaa lähestyttäessä.

– Sitä virhettä on yritetty koko ajan korjata ja lyhyellä vauhdilla se tuntuu jo onnistuvankin. Ponnistus painuu liian lähelle rimaa ja kuoppaa. Rodionilla on ollut vanhana hyppääjänä hyviä ajatuksia siitä, mitä korjauksia pitäisi tehdä.

Gataullin oli viimeksi juuri viime viikolla tarkkailemassa Monosen ja muiden maajoukkuevalmennettaviin kuuluvien suomalaishyppääjien tekniikkaa Kuortaneen leirillä.

Ensi tiistaina Matti Mononen lähtee kolmeksi viikoksi harjoittelemaan Etelä-Afrikkaan ja valmentaja-isä Markku matkustaa myös liiton rahoilla mukaan.

– Tai minun osuudestanihan se menee, mutta valmentajan pitää olla siellä mukana. Viime vuonna olimme Etelä-Afrikassa koko kuukauden, tänä vuonna ulkomaan leirit jäävät vähän vähemmälle. Keväällä on vielä tarkoitus lähteä parille leirille Portugaliin.

Pieleen menneen viime kesän kesän Matti Monosen harjoittelussa piti pistää jotain uusiksi.

– Nyt on harjoiteltu kevyemmin. Ajateltiin, että niitä pohjia on aiempina vuosina rakennettu jo riittävästi. Nyt treenataan enemmän juoksua, hyppyjä ja taitoa.

– Tässä vaiheessa tuntuu ainakin paljon paremmalta kuin viime vuonna. Hallikauden ensimmäiset kisat ovat helmikuussa ja niitä jo innolla odotellaan.

Liian tiukkaa kisaohjelmaa Matti Mononen ei aio itselleen rakentaa sen enempää hallikaudella kuin kesäksikään.

– Viime keväänä kilpailin liikaa ja liian aikaisin. EM-kisojen nelossija edellissyksyltä toi paljon kutsuja ja menin mukaan, kun ajattelin, että saahan niistä ainakin vähän rahaa. Olin kuitenkin väsynyt ja tulokset jäivät heikoiksi.

– Ensi kesänä aloitan varmaan kotimaassa Lapuan eliittikisoissa 8. kesäkuuta. Pekingin kisaraja on 570 ja se pitäisi hypätä mieluummin jo ennen heinäkuuta.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen