Vankila vastustaa turvetuotannon laajennushankkeita Konnunsuolla

Vapo ostattelee Senaatti-kiinteistöiltä suota vankilan läheltä. Turveyhtiö haluaa Konnunsuolta uusia tuotantoalueita Lappeenrannan biovoimalan tarpeisiin.

LEENA SALLINEN

JOUTSENO. Vapo Oy haluaa laajentaa turvetuotantoaan Joutsenon Konnunsuolla Senaatti-kiinteistöt Oy:n omistamille maille. Yhtiöillä on ollut maakauppojen mahdollisuuksista alustavaa neuvonpitoa.

Vapon suunnitelmien mukaan turpeennosto siirtyisi nykyistä lähemmäs Konnunsuon vankilaa. Vankila pistää tiukasti hanttiin.

– Me emme tule hyväksymään tällaisia suunnitelmia missään olosuhteissa, sanoo apulaisjohtaja Jyrki Heinonen Konnunsuon vankilasta.

Vankila on jo ilmoittanut jyrkän kielteisen kantansa Senaatti-kiinteistöille. Sen mukaan turpeennoston tulo lähemmäksi tuo liikaa haittoja vankilan toiminnalle.

– Meillä on vastuullamme noin 200 vangin ja 140 vankilavirkamiehen terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen. Jos tähän tulee kilometrin tai muutaman sadan metrin päähän turvetuotantoalue, jokainen tietää, mitä se merkitsee asumisviihtyvyydelle etenkin kuumina ja kuivina kesinä, Heinonen sanoo.

Senaatti-kiinteistöt on valtion kiinteistöyhtiö, joka peri Konnunsuolta oikeusministeriön omistamat maat.

– Vankila määräsi niistä kuin omista maistaan, kertoo Konnunsuon vankilan tilanhoitaja Helge Laamanen.

Nyt vankila on Senaatti-kiinteistöt Oy:n vuokralainen.

– Meidän hallussa on yhtiön maata noin 1 700 hehtaaria. Niistä on kasvullista tai viljeltyä peltoa noin 260 hehtaaria ja asuin- ja puistoaluetta vajaat 40 hehtaaria. Loppu on sitä, mihin Vapo hioo kynsiään, Laamanen kertoo.

Hänen mukaansa Vapo havittelee ainakin Höytiönsuota, Hyvättilänsuota ja Mantereensaarensuota.

– Mantereensaarensuolla turvetuotanto olisi puolen kilometrin päässä asuintaloista.

Höytiönlammen ympärillä oleva Höytiönsuo taas on Laamasen mukaan vankilan väelle tärkeä virkistysalue. Hyvättilänsuon oikeusministeriö rauhoitti aikoinaan omana maanaan.

Vankilan kymmenvuotinen vuokrasopimus Senaatti-kiinteistöjen maista on katkolla vuonna 2010. Laamanen uumoilee, että sopimusta ei nykyisessä muodossa uusita.

– Ymmärrän, että Senaatti-kiinteistöjä kiinnostaa muuttaa rahaksi turvealueet, joita vankila ei konkreettisesti käytä. Tällaisen erikoislaitoksen tarpeiden pitäisi kuitenkin painaa ratkaisuissa.

Vankila aikoo Heinosen ja Laamasen mukaan pitää huolta, että sen kanta varmasti painaa.

– Ollaan barrikadeilla, jos tilanne vaatii, sanoo Laamanen.

Johtava asiantuntija Simo Kariluoma Senaattikiinteistöt Oy:stä kertoo, että tilanne ei ole mitenkään akuutti.

– Vapo aina silloin tällöin kyselee, voidaanko meidän alueita käyttää turvetuotantoon. Konnunsuosta on puhuttu yhtenä kohteena muiden joukossa.

Kariluoman mukaan Senaatti-kiinteistöt kunnioittaa vankilan näkemyksiä, mutta aikoo vielä niistä keskustella.

– Vuonna 2010 katsotaan vankilan kanssa asioita uudelleen. Ei ole syytä lähteä ennakoimaan niitä vuonna 2008.

Resurssijohtaja Risto Jormalainen Vapo Oy:stä kertoo, että yhtiö on neuvotellut Konnunsuolla valtion maista jo 1980-luvulta alkaen.

– Senaatti-kiinteistöjen käytiin näitä asioita läpi viimeksi viime syksynä. Nyt asia on selvittelyvaiheessa. Varmaan tämän talven aikana käydään neuvotteluja.

Jormalaisen mukaan Vapon entisiä tuotantoalueita on Konnunsuolla siirtynyt maatalouteen kun turve on loppunut.

– Nyt ollaan menossa itään päin vankilan suuntaan. Varmasti se herättää kysymyksiä, miten turvetuotannon laajentaminen vaikuttaa vankilan toimintaan.

Jormalaisen mukaan turvetuotannon jatkuminen ja laajeneminen on Konnunsuolla yhtiöllä tärkeää muun muassa lähelle tulevan uuden asiakkaan takia. Lappeenrantaan valmistuva biovoimala käyttää lisäpolttoaineena turvetta.

Vapolla on Konnunsuolla noin 600 hehtaarin alue. Tuotannossa siitä on nykyisin noin 300 hehtaaria, pääosin yhtiön omilla mailla, pieneltä osin Senaatti-kiinteistöitä vuokratulla maalla.

ARTO HÄMÄLÄINEN

Kuvateksti

Hyvättilänsuo on oikeusministeriön rauhoituksen ja seutukaavan suojelun ansiosta säilynyt pääosin luonnontilassa. Vapo haluaisi nostaa sieltä turvetta.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen