Viipurin suomalaistontin juttua ajava asianajaja sai junassa paluukehotuksen

Kari Silvennoinen sai puhelimitse junaan ilmoituksen viisumin teknisestä virheestä. Tieto jutun käsittelystä saapui vain kaksi päivää ennen Pietarin istuntoa.

ANSSI SILVENNOINEN

PIETARI. Vanhan suomalaistontin kiista on sisältänyt erikoisia käänteitä. Viimeisin on Pietarin toisen oikeusasteen tuomioistuimen päätös, että jupakka on Suomen ja Venäjän valtioiden välinen julkisen oikeuden asia, eikä asia kuulu venäläiselle oikeuslaitokselle lainkaan.

Suomalaisen osapuolen oikeusavustajat saivat tiedon jutun käsittelystä Pietarissa vain kaksi päivää ennen sen järjestämistä. Pietarilainen asianajaja onki ajankohdan esiin Viipurin oikeustalolta.

Jutun kantajan asianajaja Kari Silvennoinen sai hankittua viisumin pikavauhtia, mutta asianajajan mielenkiintoiselle matkalle mukaan halunneelle Hufvustadsbladetin toimittajalle pikaviisumia ei myönnetty.

Silvennoinen kertoo, että häntä yritettiin käännyttää takaisin vielä junamatkan aikana.

– Sain soiton, että viisumia myönnettäessä oli käynyt jokin tekninen virhe. Sen jälkeen en enää vastannut puheluihin junassa. Rajalla jännitti, mutta pääsin kuin pääsinkin yli ilman ongelmia.

– Eivät tainneet vielä viisumia hakiessani tietää, että kuka olen ja millä asialla, Silvennoinen sanoo.

Asianajajat tiedottivat jutun käsittelyajankohdasta venäläismedialle. Pietarissa Silvennoinen sai antaa haastattelun Venäjän kansalliselle Ykköskanavalle ja pietarilaiselle Kanava 5:lle.

Tiedotteiden lähettämisestä huolimatta Silvennoinen on yllättynyt tapauksen saaman julkisuuden määrästä Venäjällä.

– Edellinen käsittely oli pääuutislähetyksen kakkosuutinen. Ykkösenä oli Venäjän hallituksen vaihtuminen. Vähän on ihmetyttänyt, että miksi tämä on herättänyt Venäjällä näin suurta kiinnostusta.

Viipurin alioikeudessa jutun istuva tuomari vaihtui yllättäen kesken käsittelyn. Jutun käsittelyn oli määrä alkaa alusta, mutta suomalaisten yllätykseksi uusi tuomari lukikin kieltävän päätöksen heti seuraavassa istunnossa.

Tuomion mukaan tontin omistus siirtyi venäläisille jatkosodan päättyessä.

Suomalaisosapuoli valitti päätöksestä piirin toisen oikeusasteen tuomioistuimeen Pietariin.

Suomalaisten tavoitteena on saada tonttikiista pohdittavaksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen Strasbourgiin. EIT edellyttää kaikkien kansallisten oikeusasteiden läpikäyntiä ennen asian ottamista käsittelyyn.

Erikoisluontoiselle oikeusjutulle on luvassa jatkoa. Silvennoisella on toista sataa asiakasta, jotka haluavat Venäjälle sotien jälkeen jääneet sukutontit tai -kiinteistöt takaisin omistukseensa.

– Selvitämme parhaillaan oikeuskäsittelyn muotoa ja mahdollisuutta Karjalan tasavallan ja Petsamon alueiden osalta.

ES-arkisto/Seppo Rautiovaara

Kuvateksti

Kari Silvennoinen

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen