Viipurin tonttikiistasta valtioiden välinen jupakka

Suomalaisjuristi pitää yllättävää päätöstä lopulta hyvänä. Päätös oli valmiiksi kirjoitettu. Tonttijupakka kiinnostaa laajalti myös Venäjällä.

ANSSI SILVENNOINEN

PIETARI. Viipurin vanhan suomalaistontin oikeuskäsittelyssä koettiin uusi mullistus. Jutussa suomalaismies haluaa takaisin viipurilaisen tontin, joka oli miehen isän omistuksessa ennen talvisodan syttymistä.

Pietarin toisen oikeusasteen tuomioistuin kumosi Viipurin alemman oikeuden kielteisen päätöksen, mutta päätti samalla, ettei tonttikiista kuulu lainkaan Venäjän oikeuslaitoksille.

– Koko asia on heidän mielestään Suomen ja Venäjän valtioiden välinen julkisen oikeuden asia. En voi uskoa, että tontinomistajuusriita voisi kuulua esimerkiksi YK:lle, asianajaja Kari Silvennoinen kertoo.

– Tuomio oli tietysti yllättävä. Tällaisen päätöksen mahdollisuus ei tullut varmasti kenellekään mieleen. Venäjä ei ole oikeusvaltio.

Jutun suomalainen osapuoli aikoo hakea valituslupaa Venäjän korkeimpaan oikeuteen. Muutoksenhakuaikaa on kaksi viikkoa. Valitusluvan heltiämistä pidetään hyvin epätodennäköisenä.

Silvennoinen luonnehti tunnelmiaan vapautuneiksi sulateltuaan Pietarin oikeuden antamaa päätöstä muutaman tunnin ajan.

– Päätös oli lopulta aika hyvä. Näin saamme nopeasti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen edellyttämän näytön siitä, että kaikki venäläiset oikeudensaantitavat on käyty läpi.

– Olen aika vakuuttunut, että saamme EIT:ssä kunnollisen käsittelyn, Silvennoinen sanoo.

Silvennoisen mukaan Viipurin alioikeuden päätös oli niin täynnä virheitä, ettei Pietarin oikeuden olisi pitänyt lähettää se takaisin ennen asian ottamista käsittelyyn.

– Sen välttääkseen he keksivät tällaisen ratkaisun.

Käsittely oli lopulta vain muodollisuus. Oikeus vetäytyi pohtimaan päätöstään noin kymmenen minuutin ajaksi.

Takaisin tullessaan tuomarilla oli mukanaan puhtaaksi kirjoitettu, monisivuinen päätös.

– Päätös oli tehty jo valmiiksi. He olisivat varmasti lukeneet sen, vaikka ketään ei olisi ollut paikalla, Silvennoinen sanoo.

UUTISET SIVU 11

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen