Tali-Ihantala-keskuksesta arkkitehtuurikilpailu

HEIKKI SOPANENLAPPEENRANTA. Tali-Ihantala-keskuksen rakentamiseen liittyen j

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Tali-Ihantala-keskuksen rakentamiseen liittyen järjestetään arkkitehtuurikilpailu. Lappeenrannan kaupunki ja keskusta kehittämään perustettu museokeskustoimikunta ovat kirjanneet kustannuksiin 100 000 euroa arkkitehtuurikilpailua varten.

Kilpailu on tarkoitus järjestää kutsukilpailuna, ja se koskee keskuksen täydentävää rakennusta. Tali-Ihantalaa varten on varattu Lappeenrannan linnoituksesta kaksi vanhaa rakennusta, jotka kunnostetaan. Niiden väliin, niitä yhdistämään tehdään uusi, täydentävä rakennus.

Arkkitehtuurikilpailu on tarkoitus suunnata uransa alkuvaiheessa oleville arkkitehdeille. Kilpailulla haetaan tuoreita ajatuksia ja näkyvyyttä koko hankkeelle.

Arkkitehtuurikilpailu on osa keskuksen käsikirjoitus- ja suunnitteluvaihetta, joka ajoittuu vuosille 2008-2010. Käsikirjoitus- ja suunnitteluvaiheen kokonaiskustannukset kohoavat 367 000 euroon. Arkkitehtuurikilpailun 100 000 euroa on suurin yksittäinen kustannus.

Lappeenrannan kaupunginhallitus hakee maakunnan kehittämisrahaa käsikirjoitus- ja suunnitteluhankkeeseen. Haetun kehittämisrahan määrä on 183 000 euroa eli puolet arvioiduista kustannuksista.

Toisen puolen euroista maksaa Lappeenrannan kaupunki, joka aikoo kattaa osuutensa talousarvionsa EU-hankemäärärahoista.

Keskuksen perustamisen hinnaksi on arvioitu noin kuusi miljoonaa euroa. Se on tarkoitus rahoittaa Lappeenrannan kaupungin, EU:n ja valtion rahoilla niin, että kunkin osuus on kaksi miljoonaa euroa.

Valtio ei ole toistaiseksi luvannut Tali-Ihantala-keskukselle rahaa Lappeenrannan kaupungin lukuisista pyynnöistä ja anomuksista huolimatta.

Rahoituksen epävarmuudesta huolimatta Tali-Ihantala-keskuksesta on tehty etenemissuunnitelma ja ensimmäisen rakennuksen kunnostus on alkanut. Alustavan aikataulun mukaan keskuksen avajaiset pidetään vuoden 2010 aikana. Kokonaisuudessaan keskus on tarkoitus avata yleisölle vuodenvaihteessa 2011-2012.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen