URPO LAANINEN
LAPPEENRANNAN kaupunginvaltuusto yllätti pikkuisen maanantai-iltana. Se ei hyväksynytkään yksimielisesti maakunnallisen sosiaali- ja terveyspiirin perustamista. Kritiikkiä tuli eniten demariryhmästä.
Kaupunginvaltuuston myönteinen terveyspiiripäätös syntyi äänin 47-4. Kristillisdemokraattien Marjatta Laakko esitti, että Lappeenranta ei lähde mukaan sosiaali- ja terveyspiiriin. Häntä kannattivat äänestyksessä demarien Veli-Pekka Pakarinen, Martta Hirvikallio ja Juha Myllynen.
Laakko kävi täysillä maakunnallisen sosiaali- ja terveyspiirin kimppuun ja katsoi sen romuttavan kunnallisen demokratian.
– Kun kaupungin budjetista 55 prosenttia siirtyy sosiaali- ja terveyspiirin alaisuuteen, voidaan kysyä, mitä varten meille valitaan ensi syksynä 71-jäseninen kaupunginvaltuusto.
Laakon mukaan terveyspiiri siirtää vallan luottamushenkilöiltä virkamiehille. Harvainvalta lisääntyy. Siksi piiriä ei tarvita.
Laakko sai tukea kansanedustaja Anneli Kiljuselta (sd.), joka on puhunut terveyspiiristä kriittisesti koko ajan. Hänen mielestään piiri kaventaa kunnallista demokratiaa, eivätkä pienet kunnat pääse täysivaltaisesti osallistumaan piirin hallintoon.
Kiljunen piti kuntaliitoksia reiluna ratkaisuna, jolloin päätösvalta säilyisi kuntalaisilla. Jos Saimaankaupunki olisi perustettu, terveyspiiriä ei olisi tarvittu. Kiljunen ei demarien ryhmäpuheenvuorossa kuitenkaan vastustanut terveyspiirin perustamista, vaan esitti pontta:
– Mikäli perustamissopimukseen sisältyvät asiat eivät toteudu, kaupunginvaltuusto arvioi terveyspiirin uudestaan seuraavan valtuustokauden lopulla, demarit vaativat.
Demariponsi sai muut ryhmät varpailleen. Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen totesi, että Lappeenranta on edellyttänyt muilta kunnilta yhtäläisiä päätöksiä eikä ole sallinut poikkeamia terveyspiirin aikataulu- ja sisältökysymyksiin. Siksi ponsi ei ole päätöksenteon hengen mukainen.
– Jos joku muu kunta olisi rakentanut tällaisen ponnen, olisimme suhtautuneet siihen kriittisesti. On selvä asia, että valtuusto arvioi joka vuosi talousarvion ja tilinpäätöksen yhteydessä, onko piiri toiminut odotetulla tavalla, Miettinen selvitti.
Kokoomuksen Säde-Sylvia Verho oli jopa tyrmistynyt demarien ponsiesityksestä, kun Lappeenrannan pitäisi miettiä joka neljäs vuosi, lähteäkö piiristä pois. Demarit vetivätkin pontensa kiltisti pois ennen pyydettyä neuvottelutaukoa.
Terveyspiiri sai valtuutetuilta paljon kiitosta. Keskustan Irmeli Henttosen mielestä sen perustaminen voi olla todellinen uudistus ja mahdollisuus, jolla terveyspalvelut saadaan tasaisesti maakunnan väestön käyttöön. Turhasta päällekkäisyydestä ja jonottamisesta päästään eroon.
Kokoomuksen Ilpo Hakulan mielestä teennäiset hallinnolliset rajat poistuvat, ja energia voidaan käyttää palvelujen parantamiseen. Myön Erkki Räsäsen mielestä terveyspiirin perustaminen on henkisesti tärkeää, että Etelä-Karjalassa pystytään rakentamaan yhteistyötä. Terveyspiiri on näytön paikka.
Vesitornin matkailukäyttö sekä aloitteet reilun kaupan kahvista ja talonmiehistä herättivät valtuustossa muutaman puheenvuoron. Asiat tuotiin valtuustolle vain tiedoksi. Kaupunginhallitus päätti aiemmin, että vesitornin kehittäminen matkailukäyttöön käsitellään vuoden 2009 budjetin yhteydessä. Investointi maksaa 2,1 miljoonaa.
Myön Erkki Räsänen ja kokoomuksen Markus Iitiä toivoivat, että budjetintekijät muistavat hankkeen syksyllä ja myöntävät määrärahat.
Vasemmistoliiton Jaakko Kokko ihmetteli, että kaupungintalon ruokalan pitäjältä Fazer Amicalta löytyy vain muutama reilun kaupan tuote, kun niitä on Suomessa tarjolla yli 400 nimikettä.
Myön Juha Härkönen ja kokoomuksen Ilpo Hakula kävivät talonmiesten palauttamisesta kaupungin vuokra-asuntoihin värikkään kaksinkamppailun. Härkönen puolusti aloitettaan, mutta Hakula kaipasi vuokratalojen asukkailta mieluummin omatoimisuutta.
PEKKA HÖLKKI
Kuvatekstit
Demarien Marja-Liisa Vesterinen ja Harri Iljin kannattivat sosiaali- ja terveyspiirin perustamista.
Vesitornin saaminen matkailukäyttöön sai kannatusta valtuutetuilta.
VALTUUSTON
MUITA PÄÄTÖKSIÄ
Valtuusto siirsi Galleria-hankkeen sadan autopaikan rahoituksen 1,271 miljoonaa euroa City-korttelin tulevan pysäköintilaitoksen rahoitukseen.
Valtuusto myönsi takauksen Yritystila Oy:n neljän miljoonan euron lainalle, jolle korvataan erääntyvä vastaavan suuruinen laina.
Valtuusto hyväksyi Lappeenrannan seudun maahanmuutto-ohjelman vuosille 2008-2015.
Valtuusto siirsi aloitettujen, mutta vielä keskeneräisten hankkeiden määrärahoja 9,8 miljoonaa euroa vuodelta 2007 tälle vuodelle. Keskeneräiset kohteet ovat pääosin teknisen toimen rakennushankkeita tai EU-hankkeita.