Aksiaalivuomoottoreilla Lappeenrannasta maailmalle

Kasvava Axco Motors Oy ponnistaa innovaatioillaan sähkömoottorimarkkinoille.

OUTI SALOVAARA

LAPPEENRANTA. Aksiaalivuosähkömoottori – kuulostaa käsittämättömältä maallikolle. Mutta asiassa ei ole mitään kummallista Asko Parviaiselle ja Ari Piispaselle, lappeenrantalaisen Axco Motors Oy:n perustajille.

Parivaljakko perusti Axco Motorsin 2004, ja toiminta käynnistyi Technopolis Kareltekissa keväällä 2005.

Nyt yritys on samoissa tiloissa Kareltekin E-talon kellarikerroksessa, missä heitä ennen ehti majailla kaksi muuta lappeenrantalaisinnovaatioihin nojaavaa ja urallaan jo pidemmälle edennyttä yritystä, High Speed Tech ja The Switch. Ennusmerkit ovat siltä osin erinomaiset.

Axco Motors valmistaa akselivuosähkömoottoreita, jotka yhtiön tuotekehityksen ansiosta ovat tavallista pienempiä ja keveämpiä.

– Perusidea on käyttää oikealla tavalla tiettyjä materiaaleja, lähinnä alumiinia ja rautaa, niin että rakenteesta tulee hyvin kevyt mutta luja, luonnehtii toimitusjohtaja Parviainen.

Axco Motorsin innovaatioiden takana on sekä yliopistolla tehty tutkimustyö että Pelle Peloton -tyylin keksijä Ari Piispanen. Hänen kolmella keksinnöllään on nyt patentti, jota Axco Motors hyödyntää.

Axco Motorsin moottoreiden käyttäjät löytyvät ruuvikompressorivalmistajista, suurten puhaltimien ja tyhjiöpumppujen tekijöistä, sähkö- ja hybridiautojen valmistajista ja pienoistuulivoiman toimittajista. Tyypillisellä asiakkaalla voi esimerkiksi olla tarve siirtää teollisuusprosessissaan paineilmaa tai nestettä paikasta toiseen.

– Tällä hetkellä asiakkaat ovat pitkälle kotimaisia, mutta loppukäyttäjät saattavat kuitenkin löytyä ulkomailta, Parviainen sanoo.

Kilpailijoita Axco Motorsille löytyy sekä koti- että ulkomailta, kotimaisista merkittävä kilpailija on ABB moottoreineen.

Vuonna 1975 syntynyt toimitusjohtaja Asko Parviainen on kotoisin Kiuruvedeltä Pohjois-Savosta. Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon hän tuli opiskelemaan energiatekniikkaa 1994, ja kymmenisen vuotta myöhemmin hän oli sähkötekniikasta väitellyt LTY:n tohtori.

Vuonna 1962 syntynyt Ari Piispanen on syntynyt Imatralla ja opiskellut Lappeenrannassa ammattikoulussa. Jo ennen Axco Motorsia Piispanen perusti kone- ja laitesuunnitteluyritys Konetuote Piispanen Oy:n, joka toimii edelleen.

Piispasen keksinnöt ovat niittäneet valtakunnallistakin mainetta. Muun muassa hänen kehittämänsä ja Axco Motorsin käyttämä aksiaalivuokonetekniikkaan perustuva sähkökonerakenne voitti 2005 valtakunnallisessa Venture Cup -liiketoimintaideakilpailussa kolmannen palkinnon.

Aloittelevana yrityksenä Axco Motors on joutunut alkuvuodet käyttämään aikaa ja rahaa tuotekehitykseen. Viivan alle ei sen vuoksi ole vielä jäänyt juuri mitään.

– Tai onhan siellä viivan alla jotakin, mutta väärän merkkistä, nauraa Parviainen.

Kuluva vuosi näyttää jo valoisammalta. Tuotekehitysvaiheesta on päästy myyntiin, joka näyttää lähtevän vihdoin hyvin käyntiin – niin hyvin, että kellaritilat Technopoliksessa uhkaavat käydä pieniksi.

– Meillä on selvä tarve saada tänne lisää ihmisiä joko työllistämällä heitä suoraan tai välillisesti, Parviainen sanoo.

Tällä hetkellä yrityksellä on kuusi kokopäiväistä työntekijää ja pari määräaikaista. Lisäksi yritys hyödyntää kolmen jo eläkkeellä olevan ihmisen osaamista ja työpanosta tuntityöläisinä ja konsultteina.

Axco Motors hoitaa tuotekehityksen ja myynnin ohella itse myös osan tuotannosta kuten kokoonpanon ja kääminnän, joka on strategisista syistä hyvä pitää omissa hyppysissä. Jos ja kun toiminta kasvaa, Axco Motors joutunee jättämään Technopoliksen, jolla ei ole tarjota tuotannollisille yrityksille juurikaan tiloja.

Vähäisellä vapaa-ajallaan metsästystä ja kalastusta harrastavalle Parviaiselle kahdeksan tuntia päivässä ei riitä alkuunkaan yrityksen asioiden hoitamiseen. Työtä kuitenkin jaksaa tehdä, kun siinä saa varsin vapaasti toteuttaa omia ideoitaan.

– Ehkä ne ylityötunnit joskus realisoituvat, arvelee Parviainen ja uskoo yrityksen viiden vuoden sisällä pääsevän jo positiivisen tuloksen tekemisen makuun.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Axco Motors hoitaa kääminnän omana työnä, eikä jätä sitä alihankkijoille. Toimitusjohtaja Asko Parviainen arvelee Technopoliksen tilojen käyvän pian ahtaaksi kasvavalle yritykselle.

Axco Motors Oy

Perustettu 2004 Lappeenrannassa.

Valmistaa aksiaalivuosähkömoottoreita, jotka ovat perinteisiä kevyempiä ja lujempia.

Kuusi kokoaikaista työntekijää, kaksi määräaikaista sekä kolme tunti- ja konsulttityöntekijää.

Yrityksellä viisi henkilöomistajaa ja sijoittaja-omistajana Sinituote Oy ja Ilkka Brotherus.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara