Kunnilla eri käytäntöjä ulkomaalaisten tontin ostoissa

ANSSI KEMPPINENEtelä-Karjalan kunnilla on eri käytäntöjä ulkomaalaisten osta

ANSSI KEMPPINEN

Etelä-Karjalan kunnilla on eri käytäntöjä ulkomaalaisten ostaessa kunnan tontteja. Kaikki ovat tervetulleita rakentamaan omakotitaloja kuntiin, mutta ehdot riippuvat tonttitarjonnasta ja kunnan kehitysnäkymistä.

Parikkalassa kunnanhallitus hyväksyi 11 venäläisen tekemän ostotarjouksen Moskuunniemen Kiipolan alueen tonteista. Kuusi kuntalaista jätti päätöksestä oikaisuvaatimuksen, sillä heidän mielestään alue on tarkoitettu vakituiseen asumiseen.

Venäläiset ostajat ilmoittivat käyttävänsä alueelle rakennettavia taloja vapaa-ajan asuntoina.

– Meidän pitäisi olla täällä onnellisia, että joku on kiinnostunut Parikkalasta, sanoo Parikkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Berg.

Parikkalan talousjohtajan Unto Silvennoisen mukaan kunta ei voi kieltää tontin myyntiä ulkomaalaiselle.

– Tontit ovat olleet pitkään vapaasti myynnissä, ja kaikki ovat voineet niitä ostaa.

Silvennoisen mukaan talojen teko tuo työtä paikallisille rakentajille, kunta saa kiinteistöveroa ja Parikkala-Syvänoron rajanylityspaikka käyttäjiä. Tonteista ei ole pulaa Parikkalassa.

Taipalsaarella tontteja on vähän, ja tulijoita paljon. Kunnan kaavoitetut tontit myydään vain vakituiseen asumiseen myös ulkomaalaisille. Vakituisuus selvitetään ostajalta kysymällä ostajan asuin- ja työpaikkaa.

Kunnanjohtaja Jari Willmanin mukaan kunta haluaa kaavoitetuille tonteille laitetut omat sijoitukset pois. Willmanin mukaan kunnallistekniikka ja -palvelut olisivat pitkän päälle tappiollisia, jos tontit ja talot olisivat loma-asuntokäytössä.

– On eri asia, kun vakituinen asukas tuo kuntaan 10 000 euroa verotuloja vuodessa, ja kun loma-asunnosta tulee kiinteistöveroa vain muutama satanen.

Imatran maankäyttöpäällikkö Hannu Ojalan mukaan Imatra ei aio rajoittaa ulkomaalaisten tontin ostoa, vaikka rakennukset tulisivatkin vapaa-ajan käyttöön.

– Ulkomaalaisista on kaupungille enemmän etua kuin haittaa.

Ojalan mukaan kaupunki pohtii yleislinjausta tontin luovutusehtoihin.

– Vapaa-ajan käytössä olevilla kaupungin tonteilla voisi edellyttää lumen luontia talvella ja nurmikon ajamista kesällä.

UUTISET SIVU 7

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen