Homeongelmista vihdoin eroon ammattiopistolla

Etelä-Karjalan ammattiopiston vuoden kestänyt peruskorjaus on vihdoin saatu valmiiksi. Opiskelutilat tulivat korjauksen myötä nykyaikaisemmiksi ja tilavimmiksi. Homeongelmat ja kattovuodot ovat nyt historiaa.

MIIA KASKI

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan ammattiopiston rakennuksessa käy vilinä ja huiske. Vuosi sitten hiihtoloman aikoihin aloitettu peruskorjaus on viimein valmis. Kaikki osastot ovat päässet täysin uusiin tiloihin, ja hometta ei enää ole.

Auto-, paperi- ja prosessi-, kone ja metalli-, pintakäsittely, LVI- ja rakennusala ovat olleet vuoden verran evakossa eri puolilla kaupunkia. Toiset olivat työharjoittelussa, ja toiset saivat opetusta vuokratiloissa.

Autoala oli ensimmäinen osasto, joka pääsi muuttamaan uusiin tiloihin. Syksyllä tapahtuneen muuton takia opiskelijat ovat jo ehtineet sopeutua uusiin tiloihin.

Autoalan opiskelijat korjaavat ja huoltavat oikeita autoja. Uuteen halliin saapuukin juuri perävaunu katsastustarkastukseen.

Kun korjaus aloitettiin vuosi sitten, ei vanhasta rakennuksesta jäänyt jäljelle kuin pylväät ja laatat.

– Kaikki muu pistettiin matalaksi, kertoo Etelä-Karjalan ammattiopiston koulutuspäällikkö Martti Pulakka.

Ammattiopiston peruskorjauksen mittavin syy olivat homeongelmat.

– Pohjolankadun puoleinen seinä oli kokonaan homeessa. Vanhassa rakennuksessa oli myös vesivuotoja katosta, Pulakka sanoo.

Pulakka kertookin, että hänen ensireaktionsa uuteen peruskorjattuun rakennukseen astuessa oli ihmetys siitä, kuinka raikas ilma siellä oikein oli.

Peruskorjauksen ajaksi noin kolmesataa oppilasta joutui evakkoon. Autopuoli vietti evakkoaikansa työharjoittelussa. Loput opiskelijat olivat vuokratiloissa ammattiopiston viereisessä ympäristölaboratoriossa Savenvalajantiellä ja aikuisopistolla sijaitsevissa vuokratiloissa.

Autoalan lisäksi loputkin opiskelijat pääsivät muuttamaan uusiin tiloihin viime maanantaina heti hiihtoloman jälkeen. Muutto tapahtuu kuitenkin pikku hiljaa.

Pulakan mukaan muuttoon menee vielä ainakin kuukausi. Lopullisesti kaikki saadaan toimimaan kevään aikana.

– Tällainen muutto vie enemmän aikaa kuin normaali. Tavaroita on vielä paljon konteissa. Syksyä varten tätä tehdään.

Vaikka opiskelutilat ovat saaneet peruskorjauksen myötä täysin uuden ja nykyaikaisen ilmeen, ovat oppilaat lähteneet heti muokkaamaan niitä. Pintakäsittelyn osastolla kolmen tytön porukka maalaa keltaista seinää piiloon.

– Siihen tulee värikartta, selventää pintakäsittelyalan lehtori Veikko Kallio.

Kallion mukaan uutta opiskelutilaa muutetaan enemmän omannäköisemmäksi.

– Se on samalla hyvää harjoitusta opiskelijoille.

Kun peruskorjausta alettiin suunnitella, oli perusajatuksena saada elävämmät tilat opiskelijoille.

Pulakan mukaan siinä onnistuttiin. Nyt opiskelijoilla on paljon viihtyisämpi ja värikkäämpi opiskeluympäristö.

Mitään uutta rakennukseen ei periaatteessa tullut. Ilmanvaihto on parantunut ja osastojen tilankäyttöä ja sijoittelua mietittiin uudestaan.

– Saimme pihaulkorakennuksen toimivammaksi korjauksen myötä, Pulakka sanoo.

Vanhoja laitteita poistui ja tilalle tuli nykyaikaisempia. Niin opiskelijoiden kuin opettajienkin sosiaaliset tilat tuotiin tähän päivään. Yhdeksi miinukseksi Pulakka listaa joidenkin tilojen vähentymisen.

– Kyllä tänne kuitenkin vielä mahduttiin, kun tulimme takaisin. Taloon on viime vuosina ollut kova tunku, ja kaikkia oppilaita ei ole pystytty mitenkään ottamaan.

Korjauksen tekivät kokonaan urakoitsijat ja työmaalle oli kaikilta muilta pääsy kielletty.

Alun perin kyseessä oli lähes seitsemän miljoonan projekti.

– Urakka-arvio ylittyi kymmenellä prosentilla, Pulakka sanoo.

Nyt kaiken pitäisi olla kunnossa, eikä uutta korjausta pitäisi olla tiedossa vähään aikaan.

– Seuraavaksi isompia korjauksia tehdään Imatralla.

Kirjoittaja:
Miia Kaski