Imatralle uusia vammaispalveluja

Ensimmäiset asukkaat tulevat Raution toimintakeskukseen huhtikuussa.

MATTI VEIJALAINEN

IMATRA. Imatran Rautionkylään valmistunut vammaisten monitoimikeskus saa ensimmäiset asukkaansa huhtikuussa.

Toimintakeskus on ollut taustayhdistys Satakielen Laulu ry:n monivuotinen haave. Keskus tarjoaa nuorille vammaisille asumispalveluja ja päivätoimintaa jokaisena arkipäivänä.

Keskuksen palvelujen pääkohderyhmää ovat Etelä-Karjalan alueen peruskoulunsa päättäneet vammaiset nuoret. Heille tarjotaan mahdollisuus itsenäiseen elämään ja aikuisopiskeluun. Monitoimikeskuksessa on vuokra-asuntoja 18 asukkaalle ja päivätoimintatilat 25 asiakkaalle.

– Turvaamme asiakkaillemme mahdollisuuden tasa-arvoiseen arkielämään. Siihen sisältyvät oma koti ja mahdollisuus perheen perustamiseen, työhön ja opiskeluun, Vartiainen sanoo.

Aiemmin yksityisessä palvelukodissa Joutsenossa ja Kuurojen palvelusäätiössä Oulussa työskennellyt Vartiainen aloitti työt toimintakeskuksessa maaliskuun alussa. Samaan aikaan tulivat taloon asuntolan ja päivätoiminnan vastaavat ohjaajat. Kuusi muuta työntekijää aloittaa talon avautuessa. Lisää henkilöstöä rekrytoidaan kesään mennessä. Kaikkiaan keskuksen henkilöstövahvuudeksi tulee 14.

VARTIAISEN mukaan talo pyörii asiakkaiden ehdoilla.

– Heillä on mahdollisuus osallistua koulutustaan vastaaviin töihin esimerkiksi kiinteistönhoidossa, keittiössä ja pesulassa. Taideterapiassa tuotamme ihmisille uusia elämysmahdollisuuksia. Kukaan ei tule meille säilöön, vaan jokaiselle suunnitellaan toimintaa kykyjen mukaan.

Vartiaisen mukaan toimintakeskuksesta asukas saa kodin koko elämänsä ajaksi. Vakituisten asuntojen lisäksi keskukseen tulee myös tilapäisasuntoja ympärivuorokautista apua tarvitseville vaikeavammaisille.

Raution keskus tekee yhteistyötä kuntien ja vammaisjärjestöjen kanssa. Kunnille tarjotaan niiden omia palveluja täydentävää uutta palvelua.

– Myös pääkaupunkiseudun kunnat ovat olleet kiinnostuneita, Vartiainen kertoo.

RAUTIONKYLÄN asukasyhdistyksen puheenjohtajan Hanna Ollikaisen mukaan toimintakeskus on tervetullut kylälle.

– Nyt ollaan tässä vaiheessa, ja se on hieno asia. Saamme uusia asukkaita, Ollikainen sanoo.

Ollikainen kokee keskuksen tuottavan Rautionkylälle yhteistä hyvää. Kyläyhdistys ja Satakielen Laulun väki ovat rakennelleet toimintakeskuksen lähelle Immalan rannan tuntumaan esteetöntä liikuntapuistoa, joka tulee alueen asukkaiden käyttöön.

Keskuksen avajaisia vietetään kesäkuussa. Alueen asukkaille on Inkeri Vartiaisen mukaan luvassa myös avointen ovien tutustumispäivä.

KUVATEKSTI

MATTI VEIJALAINEN

Inkeri Vartiainen on aloittanut työt toimintakeskuksen toiminnanjohtajana.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen