Imatran ja Svetogorskin yhteistyö on edullisia ostoksia naapurissa

Imatralaiset nimeävät kaksoiskaupungin suurimmaksi hyötyjäksi Svetogorskin. Melkein puolet uskoo Imatran kärsivän yhteistyöstä.

HANNU OJALA

IMATRA. Imatran ja Svetogorskin kaksoiskaupungin myönteisin vaikutus tavalliselle ihmiselle näkyy ostoskorissa. Etelä-Karjala-instituutin tekemä asennebarometri pelkistää tavallisten kaupunkilaisten rajayhteistyön arkiselle tasolle. Selvityksen ovat koonneet tutkijat Virpi Kaisto ja Nadezha Nartova.

Imatralaisista vastaajista liki puolet ja svetogorskilaista kolme neljästä on listannut myönteisimmäksi seikaksi yhteistyössä edullisemmat ostokset rajan takana. Seuraavana järjestyksessä tulevat kulttuuri ja vapaa-ajan vietto. Mieliinpainuvin kulttuuritapahtuma on ollut Svetogorskissa järjestettävä Vuoksi-gaala.

Barometrin vastauksissa näkyy yhteensä 409 vastaajan mielipiteet. Heistä 259 on Imatran seudulta ja 150 Svetogorskista tai sen lähialueilta.

Mittauksella haettiin vastausta siihen, kuinka naapurien välillä aloitettu kaksoiskaupunkiyhteistyö näkyy tavallisen ihmisen elämässä.

Vastausten perusteella arki on aivan muualla kuin kaksoiskaupungissa. Imatralaisista vain 13 prosenttia tunsi asuvansa kaksoiskaupungissa. Svetogorskilaisilla 30 prosentilla on tällaisia tuntoja.

Tavallisen ihmisen osallistumisesta kaksoiskaupunkiin oltiin samaa mieltä. Viisi prosenttia piti toimintaa ihmisten välisenä kanssakäymisenä.

Imatralaiset vastaajat näkivät tähänastisessa toiminnassa vain vähäistä hyötyä kotikaupungilleen. 91 prosentissa vastauksissa suurimmaksi hyötyjäksi nimettiin Svetogorskin kaupunki, ja lähes yhä suuria hyötyjiä olivat svetogorskilaiset ihmiset.

Melkein puolet uskoi Imatran kärsivän yhteistyöstä. Reilu neljännes näki toiminnassa hyötyä Imatralle.

Tuloksissa näkyy vastaajien omien henkilökohtaisten kontaktien vaikutus. Useasti Svetogorskissa käyvät imatralaiset suhtautuvat muita myönteisemmin Imatran saamaan hyötyyn.

Kaksoiskaupungin hyöty Svetogorskille ei sikäläisestä näkökulmasta ole täysin yksiselitteinen. Vain 48 arveli kaupungin hyötyvän paljon toiminnasta. Kolmannes vastaajista oli sitä mieltä, että Imatra hyötyy paljon kaksoiskaupungista.

Imatralaisten näkökulmasta tärkein yhteistyön muoto on matkailu ja liiketoiminta. Svetogorskilaisten vastauksissa painottuvat sosiaali- ja terveysala sekä kaupunkilaisten kontaktit.

Molemmilla puolilla rajaa pidetään suurimpana esteenä yhteistyön kehittymiselle kieliongelmia ja rajanylitykseen liittyvä hankaluuksia.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala