Joutsenon talous näyttää todellista paremmalta

HEIKKI SOPANENJOUTSENO. Joutsenon kaupungin viime vuoden tilinpäätös näyttää

HEIKKI SOPANEN

JOUTSENO. Joutsenon kaupungin viime vuoden tilinpäätös näyttää yli 1,2 miljoonan euron ylijäämää. Vuosikatekin kattaa selkeästi poistot, mikä kertoo kaupungin tulorahoituksen riittävän toiminnan pyörittämiseen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) sanoo kuitenkin, että luvut eivät kerro koko totuutta. Kakkola tarkoittaa, että ne ovat parempia kuin kaupungin talouden todellinen tila.

– Luvut on syytä avata, ettei synny vääriä, liian optimistisia tulkintoja.

Kaupunginjohtaja Kari Korkiakoski kertoo, että ilman Rauhan maiden myynnistä saatuja 1,3 miljoonaa euroa tilinpäätös olisi ollut lähes 100 000 euroa alijäämäinen. Vuosikate ei myöskään olisi riittänyt poistoihin vaan kaupungin olisi pitänyt ottaa velkaa käyttötaloudenkin menoihin eli kansan kielellä syömävelkaa.

– Pitää myös muistaa, että veroprosentti oli viime vuonna ensimmäistä kertaa 19 Joutsenossa. Puolen prosenttiyksikön korotus veroprosenttiin toi kaupungin kassaan verotuloja 800 000 lisäeuroa.

JOUTSENON vs. talousjohtaja Kirsi Niinimäki kertoi, että Joutseno ei ottanut viime vuonna lainkaan pitkäaikaista velkaa vaan keplotteli lyhytaikaisella velalla.

Tilinpäätöslukujen taustalla on myös kaupungin työntekijöiden venyminen toimialaan katsomatta. Kaikki toimialat pysyivät toimintakatteessaan, ja jotkut jopa säästivät edellisvuodesta. Rahaa kului budjetoitua enemmän vain erikoissairaanhoitoon ja maakunnalliseen pelastuslaitokseen.

Korkiakoski sanoo, että Rauha-Tiurusta tulee satunnaisia myyntituloja vielä kolmena vuotena, mutta sitten ne loppuvat. Tulojen vastapainona sinne pitää myös investoida. Muutenkin Joutseno rakentaa tulevina vuosina paljon, mikä tarkoittaa velkaantumista.

Joutsenolla oli vuoden lopussa lainaa 10,7 miljoonaa euroa, mikä on noin tuhat euroa asukasta kohti. Tänä vuonna lainamäärä tuplaantuu.

Tämän vuoden talousarvio on Joutsenon viimeinen ikioma talousarvio. Ensi vuodeksi Joutseno ja Lappeenranta tekevät jo yhteisen budjetin.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen