Kahvilakulttuuri tuli Taipalsaarelle

Röytyssä kahvit nautitaan ruusukupeista. Saimaanharjulla kuunnellaan herkin korvin yleisön toiveita.

ANNE KOKKONEN

TAIPALSAARI. Elegantti kahvilakulttuuri on rantautunut talven aikana vauhdilla Taipalsaarelle. Valittavana on kaksi ihastuttavaa kahvilaa – ja useampikin hurmaava ruusukuppi.

Vaikka kirkonkylässä näyttää hiljaiselta, Röytyn kotiseututalon ovi alkaa käydä tasaiseen tahtiin heti aamukymmenen jälkeen. Nuorten perheiden, oloneuvosten ja kahvipaussia pitävien työläisten joukossa on joskus joku matkustavainenkin. Ja kesää kohti mentäessä heidän osuutensa varmasti kasvaa.

Ympyrä näyttää sulkeutuneen. Vanha kestikievaritalo on palannut juurilleen.

MIIA HÖLSÄ keksi ajatuksen Röyttyyn sijoittuvasta kahvilasta vain muutamia kuukausia sitten, mutta idea nousi heti siivilleen. Taipalsaaren kunta kaipasi Röyttyyn uutta vetonaulaa, ja Museovirastokin hyväksyi elinkeinotoiminnan, kunhan talon perimmäinen käyttötarkoitus ei muuksi muuttuisi.

Nyt tupa ja yksi kamareista ovat kahviokäytössä ja kaksi kirkonpuoleista päätykamaria myymälänä. Miia Hölsän sisustusliikekin löysi Röytystä toiminnalleen näköisensä puitteet.

– Isännän huoneeseen ja kestikievarisaliin ei ole koskettu: ne ovat edelleen museaalisessa käytössä, Taipalsaaren kunnan sivistystoimen johtaja Seppo Paajanen korostaa.

Paajanen oikein uhkuu tyytyväisyyttä. Hölsän rakentama kokonaisuus istuu hyvin miljööseen ja yrittäjän, kunnan sekä museoviraston näkemykset ovat kaikin puolin samansuuntaiset. Tästä jos mistä alkaa Röytyn uusi nousu.

– Olen saanut mahdottoman hyvän vastaanoton, naistenpäivänä pidetyissä avajaisissakin kävi lähes 200 ihmistä. Röytty on uskomattoman kaunis paikka, josta voi tehdä mitä tahansa, Hölsä kiittelee.

Rekvisiitta on tärkeää, mutta Hölsä pitää huolen myös perusasioista. Ruusukupeista juodaan tavallista kunnon kahvia, ja kyytipojaksi tarjotaan omatekoisia leivonnaisia. Tarjolla on sekä suolaista että makeaa vuodenaikaan ja juhlapyhiin sovitettuna.

– Mitään musiikkia tai taustahälyä ei tänne tule, ihmiset saavat nauttia hiljaisuudesta. Luettavaksi on lehtiä ja kirjoja. Kesällä asiakaspaikkoja on tarkoitus laajentaa pihan puolelle, Hölsä kertoo.

Vakioasiakkaiden joukko on alkanut muodostua melkein itsestään. Lappeenrantalainen taksinkuljettaja Simo Äikäskin istuu Röytyn tuvassa jo kolmatta kertaa.

– Kun tiesin, että kahvila oli auennut, tulin käymään. On hyvä kahvi ja hyvät tarjoilut, hinta ja laatu kohdallaan, Äikäs kehuu.

– Kun asiakas joutuu maksamaan tarjoilusta, niin kyllä silloin pitää olla vastineeksi kunnon pala, Hölsä vahvistaa.

MUUTAMAN kilometrin päässä Saimaanharjun Harjukahvilassa eletään lounasruuhkan aikaa. Teija Silván ja Sirpa Aapro tarjoilevat makkarakastiketta, patonkeja ja pikkusuolaisia. Lounastajat suuntaavat yläkertaan, kahvittelijat taas näyttävät viihtyvän valoisassa katutasossa.

– Kahvilatoiminta on se, mitä painotetaan. Mukana on myös lounasruokailua ja pitopalvelua, Silván toteaa.

Tammikuun viimeisenä päivänä avatun kahvilan toiminta muotoutuu hiljalleen, ja asiakkaiden toiveita kuunnellaan herkin korvin. Luvassa on muun muassa erikoiskahveja, nuoria miellyttäviä välipaloja, pirtelöitä ja jäätelöannoksia. Leipomuksista osa tehdään itse ja osa hankitaan raakapakasteina.

– Emme ole vielä mainostaneet kahvilaa, mutta siihen nähden asiakkaita käy hyvin. Ihmiset liikkuvat ja monet tykkäävät viettää aikaa kahvilassa, Silván arvioi,

Taipalsaarelainen terveydenhoitaja Mia Ahola tunnustautuu yhdeksi vakioasiakkaista. Hän piipahtaa kahvilassa vähintään kerran viikossa, pääasiassa lounasaikaan.

– Tänne on mukava tulla. Tunnelma on välitön ja tarjoilut hyvät. Mukana tulee hengen ravintokin, kun lounaan saa nauttia kahvilaympäristössä, Ahola perustelee.

MARLEENA LIIKKANEN

Kuvatekstit

Mia Ahola (vasemmalla) tietää kahvilakäynnin olevan päivän kohokohta monelle ihmiselle. Miia Hölsä (oikealla) sisusti Röyttyyn tyylinmukaisen kahvilan. Teija Silván (alhaalla keskellä) perusti oman yrityksen 17 vuoden aikana hankitun kokemuksen turvin. Ruusukupit ja hyytelökakku ovat Röytyn uusia vetonauloja.

PIENEN KAHVIN HINTOJA

ETELÄ-KARJALASSA

Röytyn kahvila, Taipalsaari: 1,20 euroa.

Harjukahvila, Taipalsaari: 1,20 euroa.

Säänjärven kotileipomo, Savitaipale: 1,20 euroa.

Coffee House, Lappeenranta: 1,60 euroa (20 sentin alennus S-etukortilla).

Särkisalmen kotileipomo, Parikkala: 1,00 euroa.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen