Kuntien henkilöstö siirtyy terveyspiirin vasta 2010

URPO LAANINENEtelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin toiminnan aloitus lyk

URPO LAANINEN

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin toiminnan aloitus lykkääntyy käytännössä yhdellä vuodella. Piiri ottaa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuun vuoden 2009 alussa, mutta kuntien henkilöstö siirtyy sen palvelukseen näillä näkymin vasta vuoden 2010 alusta lähtien.

Taipalsaaren, Savitaipaleen ja Luumäen vitkuttelu asiassa teki alkuperäisen aikataulun noudattamisen mahdottomaksi. Aikaa menetettiin liikaa.

– Olisi äärimmäisen vaikeata rysäyttää toiminnot yhteen kerralla vuoden 2009 alussa. Siksi on viisasta lykätä sitä, ohjausryhmän sihteeri, kehitysjohtaja Markku Heinonen toteaa.

Suurin asia on henkilöstön siirtyminen terveyspiirin palvelukseen.

– Nyt näyttäisi siltä, että se tapahtuu vuoden 2010 alusta.

Myös tietojärjestelmien rakentaminen ja yhtenäistäminen vie Heinosen mukaan oman aikansa.

Sosiaali- ja terveyspiiristä tulee Etelä-Karjalan suurin työnantaja. Sen palvelukseen siirtyy kunnista ja sairaanhoitopiiristä noin 4 000 työntekijää. Käytännössä kuntien henkilökunnasta yli puolet vaihtaa terveyspiirin palvelukseen.

Henkilöstö siirtyy kuntayhtymään niin sanottuina vanhoina työntekijöinä. Heille taataan viiden vuoden työsuhdeturva.

Suurin osa henkilöstöstä työskentelee lähipalveluissa tai erikoissairaanhoidossa, eikä terveyspiiri aiheuta heidän työhönsä tai työpaikkaansa olennaisia muutoksia.

Maakunnallista sosiaali- ja terveyspiiriä valmistelevat poliitikkojen ohjausryhmä ja kuntajohtajien työvaliokunta, joka nimesi jo projektipäällikön. Viralliset päätökset tekevät Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin hallitus ja valtuusto, joka perustaa reilun viikon päästä sosiaali- ja terveyspiin toimitusjohtajan viran.

Valtuusto valitsee toimitusjohtajan kesäkuussa, joten tämä pääsee aloittamaan työnsä vasta kesälomien jälkeen.

Markku Heinonen kertoo, että terveyspiirin perustamiseen yritetään saada vielä valtion rahoitusta. Viime syksynä rahoja olisi ollut tarjolla, mutta ne menivät muualle. Keskustelut valtion edustajien kanssa ovat vasta alkamassa, eikä summista ole vielä tietoa.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen