Lappeenranta tavoittelee kovempaa väestön kasvua

Tilastokeskuksen väestöarvio ei kelpaa kaupungille. Eniten kasvavat lähivuosina keskusta, länsialue ja Kuutostien eteläpuoli.

URPO LAANINEN

Lappeenrannan kaupunki tavoittelee tulevina vuosina entistä voimakkaampaa väestön kasvua. Kaupunki on saanut valmiiksi puolen vuoden työn jälkeen tuoreen väestöennusteen, jonka mukaan väkiluku kasvaisi vuosittain 225 asukkaalla. Tilastokeskuksen ennuste on vain kolmannes siitä.

Kehitysjohtaja Markku Heinonen arvioi, että maakuntakeskukset kasvavat voimakkaammin kuin Tilastokeskus on ennakoinut. Lisäksi yritykset sijoittavat toimintojaan sinne, missä on tarjolla koulutettua työvoimaa. Myös maahanmuutto kasvattaa jatkossa Lappeenrantaa.

Lappeenranta sai 2000-luvun ensimmäisinä vuosina paljon muuttovoittoa, jopa yli 300 henkeä vuodessa. Sittemmin se on hiipunut, mutta viime vuonna tapahtui käänne ja Lappeenranta kasvatti väestöään 170 hengellä.

Jos kaupungin väestösuunnite toteutuu, Lappeenrannassa asuu vuonna 2020 73 140 ihmistä. Lisäystä olisi noin 3 000 asukasta.

Joutseno yhdistyy Lappeenrantaan vuoden 2009 alussa. Sen osalta kaupunki on käyttänyt Tilastokeskuksen väestöennustetta, jonka mukaan Joutsenon alueen väkiluku pysyy melko lailla nykyisenä.

Lappeenrannan rakentamisen painopiste on lähivuosina ydinkeskustan lisäksi Ruoholammella ja muulla länsialueella sekä Kuutostien eteläpuolella Viipurintien ja Hanhijärventien suunnissa.

Myöhemmin painopistealueeksi nousee idässä Muukko-Ilottulan ja Joutsenon Haukilahden välinen alue, kun Lappeenranta ja Joutseno rakentuvat yhteen.

Keskustan väkiluku on kasvanut vuonna 2003 tehtyä ennustetta enemmän, samoin Myllymäen alueen, kun taas Lauritsalassa ei ole saatu ennustettua väestön kasvua. Samoin Sammonlahden väkiluku on jäänyt alle ennusteen.

Lappeenrannan väestökasvu on perustunut nimenomaan muuttovoittoon, sekä muualta maasta että Venäjältä. Muuttoliike supistui kuitenkin negatiiviseksi vuosina 2005-2006.

Asuntokuntien koko on muuttunut rajusti. Vuoden 2006 lopussa 13 050 eli 44 prosenttia kaikista asuntokunnista (29 475) oli yhden hengen perheitä. Vielä 20 vuotta sitten niitä oli vajaa kolmannes.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen