Categories
Artikkelit

Maakunnallinen matkailuyhtiö päässyt tukevasti jaloilleen

Matkailualan yrittäjän mukaan maakunnan matkailu on taas pitkästä aikaa menossa oikeaan suuntaan.

Matkailualan yrittäjän mukaan maakunnan matkailu on taas pitkästä aikaa menossa oikeaan suuntaan.

Etelä-Karjalan Matkailu Oy:n toimitusjohtajan Peter Rehnbergin toiveena on saada maakunnan pirstoutunut matkailu yhtenäiseksi. Palapelin kokoaminen on jo hyvällä alulla.

HEIKKI SAIRANEN

LAPPEENRANTA. Vuoden verran toiminnassa ollut Etelä-Karjalan Matkailu Oy seisoo tanakasti omilla jaloillaan. Kiitoon maakunnallinen matkailuyhtiö ei ole toistaiseksi päässyt. Osakkaita yhtiössä on tällä hetkellä noin 30, joista yli 20 tulee Lappeenrannan seudulta.

Etelä-Karjalan Matkailu Oy:n

toimitusjohtaja Peter Rehnberg ei halua kuitenkaan puhua halaistua sanaa mistään nurkkakuntaisuudesta. Hän kuitenkin myöntää, että matkailu maakunnassa on pirstoutunut.

– Maakunnassa on paljon pienyrittäjiä. Kokonaisnäkemys koko maakunnan palvelusta on hämärtynyt, toimitusjohtaja katsoo.

Rehnberg ymmärtää pienyrittäjiä. Kun palapeli on suuri, jokainen pienyrittäjä tutkii tarkoin, mitä yhtiöön panostus antaa hänelle itselleen.

– Se on aiheuttanut epävarmuutta, mutta ajan myötä uskoakseni pystymme vakuuttamaan myös nyt ne ulkopuolella olevat pienyrittäjät, miten tärkeää on olla vaikuttamassa maakunnallisessa matkailuyhtiön toiminnassa.

Lappeenrantalainen matkailualan yrittäjä Hannu Kilgast on käynyt neuvotteluja Rehnbergin kanssa mahdollisesta liittymisestä. Neuvottelut jäivät kuitenkin puolitiehen, koska Kilgastin mukaan yksittäisellä yrittäjällä ei oikein tahdo olla varaa. Kantona kaskessa on raha. Osakkuus maksaa toistatuhatta euroa. Kilgast ei kuitenkaan pidä liittymistä täysin mahdottomana ajatuksena.

– Jos hinta olisi inhimillisempi, ja jos jostakin löytyisi samanlainen yrittäjä, niin yhdessä voisimme siihen liittyä.

Kilgast on joka tapauksessa tyytyväinen nykyiseen maakunnan matkailun tilaan. Se on menossa hänen mukaansa pitkästä aikaa oikeaan suuntaan.

Maakunnassa on lopultakin ymmärretty, kuinka matkailu on nousemassa yhdeksi tärkeimmäksi elinkeinoksi. Kilgast kiittää yhtiön toimitusjohtajan otetta ja näkemystä matkailun kehittämisestä.

– Meillähän on täällä maakunnassa aivan äärettömän hyvä tilanne, kun toimimme porttina Pietariin. Meidän ei tarvitse muuta kuin saada ihmiset maailmalla käsittämään, että meillä on tietoa ja taitoa. Itsekin olen ajanut Venäjälle muun muassa kotiseutumatkoja jo yli 20 vuotta.

Kilgastin omistama Reise-Gast Oy perustettiin toistakymmentä vuotta sitten. Yrityksen toimialana on linja- ja tilausliikenteen harjoittaminen.

– Ensi kesä näyttää hyvältä ainakin siltä osin, mikä liittyy Venäjän matkailuun. Alkukesä on jo buukattu täyteen.

Etelä-Karjalan Matkailu Oy on Etelä-Karjalan kuntien ja matkailuyritysten perustama yhtiö. Sen tehtävänä on edistää maakunnan matkailua myymällä ja markkinoimalla maakunnan matkailupalvelutuottajien tuotteita. Yhtiö on ollut toiminnassa vuoden päivät. Vuosi on lyhyt aika laskea plussia ja miinuksia, mutta yhtiön toimitusjohtajan mukaan yhtiö on otettu maakunnassa hyvin vastaan. Sitä tarvitaan.

Myös yhtiön toiminta on käynnistynyt toimitusjohtajansa haluamalla tavalla. Rehnbergillä on vahva tunne, että vaikka osakkaita ei juuri tällä hetkellä olekaan enemmän, moni taho on kuitenkin taustalla tukemassa yhtiön toimintaa.

– Vuodessa on tehty jo paljon, mutta paljon on vielä tehtävää. Onneksi meillä on täällä sellainen alue, mikä myös tarjoaa paljon mahdollisuuksia.

Toimitusjohtaja Peter Rehnberg pitää maakunnan tärkeimpänä matkailuhankkeena Rauhan alueen kehittämistä. Se on Rehnbergin listalla ykkösenä. Hän uskoo uuden matkailukeskittymän menestykseen. Se tuo painoarvoa koko maakuntaan.

– Se lisää myös kysyntää eri oheispalveluille ja ohjelmapalveluille. Nyt pitäisikin miettiä, miten saisimme oheispalveluja oikein tuntuvasti lisää.

Hyvänä hankkeena Rehnberg pitää myös Tali-Ihantala-keskuksen saamista Lappeenrantaan. Se toisi hänen mukaansa hyvän lisän Lappeenrannan nykyiseen tarjontaan.

– Se on hyvä hanke, myös Kilgast toivottaa hankkeen tervetulleeksi.

– Ne miehet, jotka siellä tappelivat, tarvitsevat muistomerkin ja sen muistomerkin paikka on Lappeenranta, Kilgast näkee.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Matkailuyrittäjä Hannu Kilgast miettii vielä liittymistä Etelä-Karjalan Matkailuun.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen