Osaamiskeskus järjestää kasvumahdollisuuksia

Keksintöjen kaupallistaminen ja kasvava liiketoiminta ovat päätavoitteet.

ETTI KANTOLA

KAAKKOIS-SUOMEN osaamiskeskus on metsäteollisuuden ahdingon yksi auttaja. Osaamiskeskus toimii useilla teollisuudenaloilla, mutta Etelä-Karjalassa kiinnostavin on metsä, jonka ympärille se pyrkii synnyttämään uutta liiketoimintaa. Osaamiskeskuksella on tarkat tavoiteluvut esimerkiksi siitä, paljonko liiketoimintaa, innovaatioita, yrityksiä ja työpaikkoja sen tukemana tulisi syntyä.

Osaamiskeskuksen uusin, seitsenvuotinen, ohjelma alkoi viime vuonna. Ensimmäisenä vuonna tavoitteet toteutuivat metsäteollisuuden osalta. Metallipuolella ei paljon tapahtunut, koska sen osalta ohjelma pääsi käyntiin vasta syksyllä. Muutenkin toiminta painottui loppukuukausiin, osaamiskeskuksen johtaja Johanna Väyrynenkin aloitti työnsä vasta heinäkuussa.

VÄYRYNEN sanoo, että osaamiskeskus voi auttaa kasvuhaluisia yrityksiä monin tavoin. Tarkoituksena on antaa uutta potkua tutkimukseen, uusien tuotteiden kehittämiseen ja kaupallistamiseen. Rahan lisäksi käytettävissä on asiantuntijoiden aikaa. Metsäteollisuus tarvitsee kipeästi uusia keksintöjä, sillä perinteinen toiminta ei enää riitä alan ylläpitäjäksi.

Isoilla yhtiöillä on omat tuotekehitysorganisaationsa, mutta etenkin pienet ja keskisuuret yritykset tarvitsevat ulkopuolista apua. Väyrynen mainitsee, että osaamiskeskus voi esimerkiksi järjestää pääsyn testilaboratorioon, jollaista yrityksillä ei itsellään ole.

OSAAMISKESKUKSEN tulokset lasketaan työpaikkoina, yritysten lukumääränä ja innovaatioina. Koko kunniaa osaamiskeskus ei voi kuitenkaan ottaa. Sen ei tarvitse synnyttää esimerkiksi uusia yrityksiä itse, vaan edesauttaa niiden syntymistä. Edesauttamiseksi lasketaan rahoitus tai asiantuntijan työpanos.

Suurin osa vaikutuksista tulee merkittäviin rahoittajakaupunkeihin, Etelä-Karjalassa Lappeenrantaan ja Imatralle. Vaikutukset voivat mennä muuallekin, esimerkiksi Lahteen, Jyväskylään, Tampereelle tai Helsinkiin, missä on samojen alojen toimintaa.

Rahoituksen osaamiskeskus saa työ- ja elinkeinoministeriöstä ja kaupungeilta. Ministeriön osuuden jakaa maakuntaliitto. Hallintokuluja kutistaa se, että henkilökunta on muiden organisaatioiden palkkalistoilla.

Esimerkiksi Väyrysen palkan maksaa Lappeenranta Innovation.

Kaakkois-Suomen osaamiskeskus

Toimii pääasiassa pienten ja keskisuurten yritysten työkaluna.

Pyrkii yhdistämään ideoijat, osaajat, yritykset, tutkimuksen ja rahoituksen.

Käyttää vuosittain reilu 800 000 euroa.

Hallinnointiin kuluu summasta vajaa kymmenys ja koordinointiin ja johtamiseen neljännes.

Kotikaupungit ovat Lappeenranta, Imatra, Kotka, Hamina, Varkaus ja Savonlinna.

Osaamisaloja koordinoi Lappeenranta Innovation, Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Savonlinnan seudun yrityspalvelut.

Osaamisalat:

Pakkaaminen

Esim. kehittää materiaaliratkaisuja, yhdistää pakkauksiin tietotekniikkaa.

Komposiitit ja älykkäät puurakenteet sekä metsäkemia

Esim. parantaa komposiittien turvallisuutta ja jalostusmenetelmiä.

Kuitu, energia ja elinkaari

Esim. kehittää ympäristötehokkaita laitteita ja konenäkösovelluksia.

Innovatiiviset metallituotteet

Esim. jalostaa hitsaus- ja liittämistekniikoita ja teräsrakenteiden työstöä.

Kirjoittaja:
Etti Kantola