Parikkala tutkii tonttikauppojen oikaisuvaatimukset tarkasti

ANSSI KEMPPINEN PARIKKALA. Parikkalan tekninen toimisto joutuu tutkimaan tar

ANSSI KEMPPINEN

PARIKKALA. Parikkalan tekninen toimisto joutuu tutkimaan tarkkaan Moskuunniemen tonttialueen kaavamääräykset. Teknisen johtajan Antti Asikaisen mukaan tonttialue on kaavoitettu erillispientaloalueeksi, jonka tontille pitää rakentaa määräysten täyttävä omakotitalo.

– Nyt pitää vielä tutkia tarkkaan, onko alue kaavoitettu pelkästään vakituiseen asumiseen, sanoo Asikainen.

Kuntaan on jätetty kuusi oikaisuvaatimusta kunnanhallituksen päätöksestä, jossa kunnanhallitus hyväksyi alueen 11 tontin myymisen venäläisille. Ostajat kertoivat kunnan edustajille, että he käyttävät talojaan vapaa-ajan asuntoina.

Oikaisuvaatimusten tekijöiden mukaan Moskuunniemen tonttialuetta ei ole kaavoitettu vapaa-ajan asuntojen rakentamiseen, joten venäläisten ostotarjoukset on hylättävä.

Oikaisuvaatimusten tekijöistä osa katsoo myös, että venäläisten ostajien taustoja ei ole selvitetty tarpeeksi. Oikaisuvaatimuksissa pelätään, että ostajat käyttävät rakennuksiaan vuokraukseen, joka voi aiheuttaa muun muassa asuinrauhan häiriintymistä.

Kunnanjohtaja Alpo Kosusen mukaan oikaisuvaatimusten tutkiminen vie aikaa, eikä päätöksiä välttämättä saada vielä tehtyä seuraavassa kunnanhallituksen kokouksessa.

Venäläisten tekemät tonttikaupat ovat herättäneet vilkasta keskustelua Parikkalassa. Paikallislehden Parikkalan-Rautjärven Sanomien tekstiviesti- ja yleisöpalstat ovat kritisoineet voimakkaasti kunnanhallituksen päätöstä.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Bergin mukaan keskustelussa on esillä kaksi asiaa. Toinen on Bergin mukaan kaavaan perustuva tekninen asia, johon oikaisuvaatimukset viittaavat.

– Toiseksi on havaittavissa selvästi ulkomaalaisvastaisuutta, sanoo Berg vakavana.

Bergin mukaan kunta haluaa olla kansainvälinen paikka, jossa ulkomaalaiset asuvat ja yrittävät.

– Ehkä kansainvälistyminen ei ole Parikkalassa vielä niin pitkällä kuin muualla Etelä-Karjalassa.

Bergin mukaan viranhaltijat ja kunnanhallitus ovat valmistelleet Moskuunniemen kauppoja pitkään. Myös kunnanhallituksen päätös oli Bergin mukaan yksimielinen.

Kosunen haluaa oikoa myös väärää tietoa, jonka mukaan Parikkalassa ei olisi tontteja tarjolla. Kosusen mukaan kunnalta löytyy nelisenkymmentä tarjolla olevaa tonttia, ja yksityiseltä puolelta saman verran.

– Kaavoitettuja tontteja löytyy useita muun muassa vielä Moskuunniemestä ja Särkisalmelta.

Myytävistä tonteista on vähän tietoa esillä, sillä ne ovat olleet teknisessä toimistossa myyntivalmisteluissa.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen