Täydellinen epäluottamus miliisiin yhdistää Imatraa ja Svetogorskia

HANNU OJALAIMATRA. Imatralaisia ja svetogorskilaisia yhdistää täydellinen ep

HANNU OJALA

IMATRA. Imatralaisia ja svetogorskilaisia yhdistää täydellinen epäluottamus Svetogorskin miliisin toimintaan. Etelä-Karjala-instituutin asenneilmastoa mittaavassa selvityksessä miliisi nousi ylivoimaisesti epäluotettavimmaksi paikalliseksi viranomaiseksi.

Imatralaisista luottamuksen miliisille antoi viisi prosenttia vastaajista. Svetogorskilaista vastaajista luottamusta tunsi yhdeksän prosenttia.

Vertailu Suomen poliisiin on venäläisten kannalta synkkää luettavaa, kun yli puolet svetogorskilaisista pitää Suomen poliisia luotettavana.

Vastaajista vain kolmannes ei ollut koskaan käynyt naapurikaupungissa. Kokemus rajalla toimivista viranomaisista oli kummallakin puolella miliisiä myönteisempi.

Rajavartioston ja Suomen tullin toimintaa pitää luotettavana yli puolet venäläisistäkin vastaajista. Imatralaisilta parhaimmat arviot saa Venäjän rajaviranomainen.

Imatra-Svetogorsk-asennebarometrin haastattelut on tehty viime vuoden puolella. Tuloksissa näkyvät 409 aikuisikäisen vastaajan mielipiteet omaan kotipaikkakuntaansa ja kaupunkien väliseen kaksoiskaupunkitoimintaan. Vastaajista 259 oli Imatralta ja 150 Svetogorskista.

Mielipiteissä painottuu naisten näkökulma. Svetogorskilaisista vastaajista 90 prosenttia oli naisia. Imatralla naisten osuus oli 56 prosenttia.

Viime vuosikymmenellä aloitettu yhteistoiminta naapurikaupunkien kesken on jäänyt tavallisille kaupunkilaisille etäiseksi.

Imatralaisista vastaajista vain 13 prosenttia tunsi asuvansa kaksoiskaupungissa.

Rajan takana näitä tuntemuksia oli 30 prosentilla.

Kaksoiskaupunki on myös jäänyt arjelle vieraaksi.

Vain viisi prosenttia oli sitä mieltä, että käsite tarkoittaa tavallisten kansalaisten kanssakäymistä. Ihmisten suhde rajayhteistyöhön on käytännöllinen. Positiivisinta naapuruudessa ovat edullisemmat ostokset.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala