Viimeinen puhdistus alkaa kohta Pikisaaressa

Pikisaaren lounaiskärjestä poistetaan lievästi pilaantuneita maita kevään tai kesän aikana. Maata poistetaan 6 000 neliömetrin alalta, 6-12 000 tonnia. Alueelle on kaavoitettu isoja ja pieniä kerrostaloja.

ILPO LESKINEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Pikisaaren puhdistaminen lähenee loppuaan. Saaren lounaiselta rantakaistaleelta poistetaan kevään tai kesän aikana lievästi pilaantuneita maita.

Ympäristöanalyytikko Hanna Kuru UPM-Kymmeneltä kertoo, että kyseessä on viimeinen maanvaihto, joka Pikisaaressa joudutaan tekemään.

Kun työ on saatu tehtyä, Pikisaari on puhdistettu entisen sahan saastuttamista maista.

Rannasta poistetaan maita 6 000 neliömetrin alueelta. Puhdistettava alue on parinkymmenen metrin levyinen ja muutaman sadan metrin pituinen.

Ylitarkastaja Erja Monto Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että maata joudutaan poistamaan arviolta 6 000-12 000 tonnia.

PIKISAAREN lounaiskärjen sisäosan maat on vaihdettu vuonna 2002. Ranta-alueiden maanvaihto täydentää vuoden 2002 puhdistusta.

Kaakkois-Suomen ympäristökeskus on antanut päätöksen maaperän puhdistamisesta. Puhdistus voi alkaa, kun päätöksen valitusaika on umpeutunut huhtikuun alkupuolella.

Lounaisen rantakaistaleen maaperän voi luokitella lievästi pilaantuneeksi.

Erja Monto kertoo, että maaperä sisältää alemman ohjearvon ylittävän määrän dioksiineja ja furaaneja.

Maata pitää poistaa puistojen ja parkkipaikkojen kohdalta noin metrin paksuudelta, tulevien kerrostalojen kohdalta syvemmälti.

ALUEELLE on kaavoitettu 19 erikokoista kerrostaloa.

Pikisaarenkadun varteen on kaavoitettu puolenkymmentä 4-6-kerroksista taloa ja ranta-alueelle useita pienkerrostaloja.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen