Biowatti aloittaa tuotannon Luumäen pellettitehtaalla

Tehtaan rakentanut Umacon Oy ja L&T Biowatti Oy tekivät yhteistyösopimuksen, jolla tehdas siirtyi Biowatin käyttöön. Umacon rakentaa uuden pellettitehtaan Suonenjoelle.

MATTI RIIHELÄ

LUUMÄEN Puukylässä sijaitseva pellettitehdas siirtyy L&T Biowatti Oy:n käyttöön. Laitteiston koeajo tehtaalla alkaa tässä kuussa ja tuotanto kesän alussa.

Pellettitehtaan Puukylään rakensi anjalankoskelainen Umacon Oy. Uutista tuotannon käynnistämisestä on odotettu läpi talven.

Varsinaisesta kaupasta kahden yhtiön välillä ei ole kysymys. Yhtiöt puhuvat yhteistyöratkaisusta.

– Tehdas on heidän käytössään ja hallinnassaan, muotoilee Tuomo Salonen Umaconilta.

– Tämä on monimutkainen juttu. Tehdas siirtyy heidän käyttöön, se riittää, Salonen vastaa kysymykseen, onko Biowatti myös tehtaan uusi, tuleva omistaja.

UMACON on anjalankoskelainen, 20 vuoden ikäinen perheyhtiö.

Biowatti puolestaan on Lassila & Tikanoja Oyj -konserniin kuuluva yhtiö, josta Lassila & Tikanoja omistajaa 70 prosenttia ja loput 30 prosenttia on yhtiön toimivan johdon omistuksessa. Bioenergian hankinta, markkinointi ja toimitukset kuuluvat yhtiön toiminta-ajatukseen. Yhtiön liikevaihto viime vuonna oli noin 70 miljoonaa euroa.

Tuomo Salosen vastuualueena Umaconilla ovat strateginen suunnittelu, hallien siirtoprojektit ja niiden kauppa. Hän valottaa varsin niukkasanaisesti yhteistyökuviota yhtiöiden välillä.

Sopimukseen sisältyy uuden pellettitehtaan rakentaminen Suonenjoelle. Rakentaja on sielläkin Umacon.

– Ryhdymme rakentamaan hallia välittömästi, Tuomo Salonen kertoo.

LUUMÄEN tehtaan vuosikapasiteetti on alkuvaiheessa lähes 20 000 tonnia. Kapasiteetin nostamiseen tulevaisuudessa on varauduttu.

Mikään suuri työllistäjä pellettitehdas ei ole. Ala ei ole työvoimavaltainen. Biowatti pestaa alkuvaiheessa töihin neljä tai viisi henkilöä. He aloittavat työt toukokuussa.

Biowatin tähtäin on kasvavilla kotimaan markkinoilla.

Aluejohtaja Kari Lahti kertoo, että raaka-aine Luumäen tehtaalle tulee Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson puunjalostuslaitoksilta.

– Lähdemme liikkeelle kuivalla kutterilastulla.

– Alkuvaiheessa tuotannosta merkittävä osa menee vientiin, mutta jatkossa tähtäämme ensisijaisesti kotimaan markkinoille.

TUOTANNOSTA riittää suurenkin alueen tarpeisiin. Tavallinen pelleteillä lämpiävä omakotitalo käyttää vuodessa 6-7 tonnia pellettejä. Luumäen tehdas täyttäisi siis noin 3 000 omakotitalon kysynnän.

Luumäkeä Kari Lahti pitää sijainniltaan hyvänä pellettitehdastakin ajatellen.

– Asutuskeskuksia on molemmin puolin järkevän säteen päässä ja satamat vientiä ajatellen suhteellisen lähellä.

– Kun Suonenjoelle valmistuu toinen pellettitehdas, ovat nämä kaksi tehdasta sopivan matkan päässä toisistaan.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Luumäen pellettitehtaalla laiteasennukset ovat loppusuoralla. Tuotanto käynnistyy kesällä.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä