Kaupan neliöt kasvavat vauhdilla Imatrankoskella

Laajentunut Minimani ja uusi V-kaluste nousivat näköetäisyydelle keskustan ytimestä. Molemmille venäläisasiakkaat ovat hyvä lisä, mutta vain itäkaupan kasvun varaan bisnestä ei ole rakennettu. Imatran yritystilayhtiössä venäläistulva on alkanut vilkastutt

MATTI VEIJALAINEN

IMATRA. Imatran kaupallinen keskusta on Imatrankosken liikekeskuksen ydinkorttelia ja Mansikkalan markettikylää laajempi alue. Näin näkevät karttansa toimitusjohtajat Juha-Pekka Aarnio ja Mikko Varis.

Minimanin omistava Aarnio avaa Lappeentien ja Tuomaankujan kulmaan tänään tavaratalonsa laajennetun version. Varis tuo samaan taloon Aarnion vuokralaisena huonekaluliike V-kalusteen.

Miesten mielestä kauppapaikka on otollinen. Aarnio ei edes isommin kiinnostunut, kun hänelle yhteen aikaan tarjottiin tonttia vielä lähempää Imatrankosken ydinkeskustaa. Imatrankoski yleensä ja Lappeentien alapää erikseen sopi hyvin myös Varikselle.

– Kyllä Imatrankoskella kauppaa käydään, vaikka Mansikkalaan rakennettaisiin tulevaisuudessa millaisia holvikirkkoja, kalusteliikkeen sen juurille firman 30-vuotissynttäreiden alla palauttava Varis sanoo.

IMATRANKOSKEN Minimanin neliöt ovat kasvaneet noin 2 000:een. Vakinaisen henkilökunnan määrä on seitsemän. Osa-aikaisille työntekijöille on Aarnion mukaan aluksi luvassa lisätunteja.

– Seuraavat lisäystarpeet päättävät asiakkaat.

On heitä riittänyt. Minimaneja Aarniolla on Imatrankosken lisäksi Vuoksenniskalla, Joutsenossa ja Lappeenrannassa. Huomattavan osan liikevaihdosta Aarnio tekee Rokomera-maahantuontiyhtiön Kauko-idästä ja Euroopasta suoraan tuomilla tuotteilla.

– Meitä on yhtiössä kimpassa noin 15 kauppiasta. Sen suoremmaksi tuonti ei voi tulla. Kaikki välikädet voidaan jättää väliin.

MYÖS venäläisasiakkaiden määrä on Aarniolla kasvussa. He ovat enimmäkseen niitä, joiden ostokset eivät kerkiä Imatran komeisiin tax free -tilastoihin saakka.

– Meidän venäläisemme ovat kulutustavaran ostajia. He avaavat pakettinsa ja käyttävät ostoksensa jo Suomen mökeillä lomaillessaan.

Aarnio sanoo, että laajennustaan hän ei ole perustanut venäläisten varaan.

– Löytyy uusia asiakkaita kotimaastakin. Olen toki myös venäläisiin panostanut. Kaupoissani on Imatrankoskella sekä Vuoksenniskalla venäjää puhuvia työntekijöitä. Tarpeeseen olen heidät ottanut.

Ei tuhannen neliön V-kalusteen avaava Mikko Variskaan sano venäläisten varaan rakentavansa. Hyvä lisä asiakaskuntaan he kuitenkin ovat, vaikka huonekalujen idänkauppaa tavaran maastaviennin kilorajoitus jossain määrin jarruttaa. Naapuri Aarnio lupaa Varikselle joka tapauksessa tulkkipua. Kasvavaa tarvetta sille miehet uskovat tulevan.

SAMAAN uskoo Imatran kehitysyhtiön Venäjä-ekspertti Veli-Matti Kesälahti.

Hänen mukaansa Imatran onnea vastaisen varalle on, että kaupungista löytyy venäläisiä kiinnostavaa majoituskapasiteettia. Suomen kolmoseksi tax free -kaupassa paikkansa vakiinnuttaneella Imatralla venäläisten yöpymiset ovat Kesälahden mukaan kasvaneet suhteessa vielä kauppalukuja enemmän.

– Ostoksille ei Venäjältä tulla Imatralle enää yhtä päätoimisesti kuin ennen. Venäläiset tulevat lomailemaan ja tekevät ostoksiaan siinä samalla.

IMATRAN Seudun Yritystilat Oy:n toimitusjohtajan Kari Ahosen mukaan uusien liiketilojen kysyntä jatkuu Imatralla vilkkaana venäläisvieraiden määrän kasvun imussa.

– Ellei heitä tulisi, ei liiketilojakaan nykyiseen tahtiin kysyttäisi.

Ahosen mielestä Imatran kansainvälisen kilpailukyvyn säilyttäminen edellyttää kaupallisen palveluvarustuksen jatkuvaa kehittämistä.

– Muuten olemme kymmenen vuoden päästä huutavassa pulassa.

Ahonen haluaa kääntää pöytään uuden Venäjä-väritteisen kortin.

Hänen mielestään on aika aloittaa keskustelu Imatrankosken täydentämisestä uudella 3 000-4 000 neliön liikekeskusgallerialla.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Toimitusjohtajat Juha-Pekka Aarnio (vas.) ja Mikko Varis alkavat tehdä Imatrankoskella kauppaa yhteisen katon alla.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen