Jopracon Oy rakentaa Savitaipaleelta käsin

Lappeenrannasta lähtö toteutui monen vuoden valmistelun tuloksena. Kolmen rivitalon rakennushanke etenee myötätuulessa.

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Pieni maalaiskunta voi olla kasvavaa maakuntakeskusta sopivampi kotipaikka rakennusalan yritykselle. Tähän tulokseen tuli yhdeksän vuotta alalla toiminut Jopracon Oy, joka muutti marraskuussa virallisesti Lappeenrannasta Savitaipaleelle.

Kysymys ei ollut sukelluksesta tuntemattomaan, sillä yrityksen omistavien Olkkosen veljesten juuret ovat vahvasti Savitaipaleella. Vastaavana mestarina toimiva Juha Olkkonen on asunut koko ajan synnyinkunnassaan, hallituksen puheenjohtaja Olli Pekka sen sijaan vietti välillä 30 vuotta Lappeenrannassa ja Joutsenossa.

– Yrityksen perustamisvaiheessa minä asuin Joutsenossa ja veli Savitaipaleella, joten oli luontevaa hakea yrityksen kotipaikka siltä väliltä. Vuosien varrella kuitenkin totesimme, ettei Lappeenranta antanut mitään lisäarvoa yritykselle, vuosi sitten itsekin savitaipalelaistunut Olli Pekka Olkkonen kertoo.

Siirtymistä helpotti osaltaan sekin, että sekä työmaat että työntekijät sijaitsivat pääasiassa Savitaipaleen ympäristössä. Parin viime vuoden aikana Savitaipaleelle ovat asteittain siirtyneet myös yrityksen pankkiyhteydet ja varastot.

– Pienen yrityksen kannalta näin on parempi: tulemme huomioiduksi paremmin Savitaipaleella. Mikään ei tietenkään estä meitä rakentamasta edelleen myös Lappeenrannassa, Olkkonen korostaa.

JOPRACONIN työhistoria sisältää useita rivitaloja, ja rivitalokohteen kimpussa ollaan tälläkin hetkellä. Savitaipaleen keskustaan nousee kolmen rivitalon kokonaisuus, joka käsittää yhteensä 12 asuntoa. Talohankkeen harjannostajaisia vietettiin perjantaina.

– Tässä vaiheessa seitsemän asuntoa on jo myyty, sitä voi pitää kohtuullisen hyvänä tuloksena, Olkkonen arvioi.

Savitaipaleella vallitsevat nyt ostajan markkinat, sillä rivitalojen kanssa samaan aikaan rakennetaan ensimmäistä kerrostaloa vuosikymmeniin. Yli 30 uuden asuinhuoneiston valmistuminen puolen vuoden sisällä tarjoaa rakennuttajille harvinaisia haasteita.

Savitaipaleen kirkonkylässä liikkuvat tyypilliset asunnonostajat ovat varttuneita henkilöitä, jotka haluavat asumaan palvelujen äärelle. Joukossa on sekä paluumuuttajia että kesämökkiensä lähelle mieliviä.

– Toivottavasti ostajien joukkoon mahtuisi nuoriakin, Olkkonen toteaa.

Kun rivitalot valmistuvat alkusyksystä, asuntorakentaminen Savitaipaleella saattaa hiljetä joksikin aikaa. Jopraconia kysynnän vaihtelut eivät hätkäytä, uudisrakentamisen lisäksi kokemusta on myös korjausrakentamisesta.

MELKEIN kaikki Jopraconin työntekijät ovat tällä hetkellä savitaipalelaisia. Olkkosen mukaan ammattitaitoista työvoimaa on löytynyt paikkakunnalta tähän asti aika hyvin.

– Seuraamme rakennusalan kansainvälistymistä, mutta meillä ei ole ollut tarvetta edes vakavasti harkita ulkomaisen työvoiman käyttöä.

Olli Pekka Olkkonen toimii itse Jopraconissa osa-aikaisesti, toinen työpaikka on pitkään ollut vankeinhoitolaitoksen palveluksessa. Paperitöiden ja hallinnoinnin hoito onnistuu hyvin vapaapäivinä ja viikonloppuina, kun veli pitää huolta päivittäisestä toiminnasta rakennustyömaalla.

– Projektien alkaessa ja päättyessä pitää kyllä välillä kiirettä, Olkkonen tunnustaa.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Muurari Janne Huuhilo muurasi loppuviikosta uusien rivitalojen julkisivuja Savitaipaleen Hiienmäentiellä.

JOPRACON OY

Rakennusliike.

Perustettu vuonna 1999.

Kotipaikka Savitaipale.

Pääosakkaat Olli Pekka ja Juha Olkkonen.

Seitsemän palkattua työntekijää.

Vuotuinen liikevaihto noin miljoona euroa.

Toimii Savitaipaleen ja Lappeenrannan ympäristössä.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen