Aloituspaikat eivät täyty teknillisessä yliopistossa

Yliopistojen vertailutilaston mukaan LTY:hyn pääsee helposti opiskelemaan.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANNAN teknillisen yliopiston aloituspaikkoja jää käyttämättä. Viime vuonna LTY:n tekniikan puolelle hyväksyttiin 866 uutta opiskelijaa, mutta opiskelut aloitti vain 660 opiskelijaa. Aloituspaikkoja oli tarjolla 887.

Kahtena edellisenäkin vuonna tekniikan puolella oli aloituspaikkojen käyttöönotossa reilu vajaus. Kauppatieteiden puolellakin on ollut vastaavaa vajausta, mutta paljon vähemmän.

Viime vuonna LTY:ssä oli tarjolla 276 kauppatieteiden aloituspaikkaa. Paikan otti vastaan 222 opiskelijaa 248 hyväksytystä.

Yhteis- ja erillisvalinnat yhteenlukien LTY:hyn hyväksyttiin yhteensä viime vuonna 1 114 opiskelijaa. Hyväksymisprosentti hakijoista oli 36,2.

Tekniikan alalle pääsi viime vuonna opiskelemaan 45,1 prosenttia hakijoista, mikä on runsaat kolme prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Kauppatieteissä hyväksymisprosentti oli viime vuonna 21,4, edellisenä vuonna 21.

Nämä tiedot ovat LTY:n omista tilastoista. Valtakunnallisissa tilastoissa lukemat vaihtelevat sen mukaan mitä hakijoita lasketaan mukaan.

Opetusministeriö tarjosi yliopistojen väliseen vertailuun tilastonumeroita Kota-tietokannasta, johon yliopistot toimittavat tietonsa samoilla kriteereillä.

Kota-tietokannan mukaan LTY:hyn tuli viime vuonna 3 949 hakemusta, ja sinne hyväksyttiin 1 119 opiskelijaa. Hyväksymisprosentiksi tulee 28,3, joka on korkeimpia yliopistojen joukossa. Vielä helpommin pääsi Åbo Akademihin. Kuopion yliopiston hyväksymisprosentti oli himpun verran korkeampi kuin LTY:n.

Vaikein on päästä yliopistotasoisiin taidekorkeakouluihin. Teatterikorkeakouluun hyväksyttiin vain 4,9 prosenttia hakemuksen laittaneista.

Yliopiston vetovoimasta kertonee eniten ensisijaisten hakijoiden määrä. LTY:n kautta löytyi diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnan ensisijaisten hakijoiden ja hyväksyttyjen tilasto viime vuodelta.

Sen mukaan Teknillinen korkeakoulu Otaniemessä ja Tampereen teknillinen yliopisto houkuttelivat runsaasti ensisijaisia hakijoita, joita jäi runsaasti rannalle. Myös Oulun ja Turun yliopistoon pyrki ensisijaisesti enemmän tekniikan opiskelijoita kuin niihin otettiin.

LTY:hyn sen sijaan haki ensisijaisesti 322, mutta sinne hyväksyttiin 351 opiskelijaa. Yli sadan prosentin hyväksyntä selittyy sillä, että osa hyväksytyistä pääsi sisään hyvillä todistuksilla ilman hakemusta.

Vastaava yli sadan prosentin hyväksyntä oli myös Åbo Akademin ja Vaasan yliopiston tekniikan ensisijaisilla hakijoilla.

Ensisijaisten hakijoiden määrä samoin kuin hyväksyttyjen määrä vaihtelee eri tekniikan aloilla kussakin yliopistossa. LTY:ssä vaikeinta oli tämän tilaston mukaan päästä lukemaan energiatekniikkaa.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen